Toysdaily 玩具日報

查看: 4897|回復: 11

[GUNDAM] 遲黎的 2012 年結...

今年真係砌少左模型, 無論係全上色 or 齋拍 :(
先黎 MG 扁, MG 我係會噴油的:36:
MG Duel Gundam, 2012 開齋作, 砌左我成兩個禮拜, 噴油都噴左我兩次至滿意...

裝左重甲之後就唔析得返, 因為D甲下面D油己經花晒...

MG 姆力沙, Z 補完計畫始動

補甲口補到我傻既 Kampfer

冇角的高達, 咁仲算唔算係高達呀!

MG Blitz Gundam, 呢隻野係 Zaft 4 小強中最少出場的!

MG Buster, Zaft 四小強中最鍾意 Buster! 果兩碌炮真係好好玩! 但係玩呢碌炮, 玩到甩晒油...

最後到四小強中砌到幾冇心機的 Aegis,  

就係為左玩下鉗鉗 look, 所以開埋盒陳年 MG Aile Strike 黎砌

仲決定唔爭在拎返幾年前齋拍的 sword/launcher strike 折件番噴埋佢

齋 strike 其實係好瀟灑的! 係第二集呢埸兩把刀仔就 KO 隻 Ginn 真係好正!

不如黎玩下 perfect strike

我只砌左兩隻 strike, 其實隻 sword strike 係出貓的! 係用 N 年前隻合金 strike 是也! 出年出 Aile Strike HD version 時, 就可以三隻 mode 的 MG 都齊人喇!

睇完笨大蘿蔔暈既 promotion pic, 覺得好正! 等我都整返張先! 今次加埋 Freedom ^_^

而隻 Freedom 原本都係早年素組的, 都係噴 Alie strike 時順個更噴埋的

呢隻 freedom D 活動能力&比例同 MB 真係差好遠... 不過話晒自己砌, 所以有愛, 仲特登好貴買水貼貼過!

好到齋拍的 RG & HGUC
好靚仔, 但係又痴貼紙痴到眠都盲的 RG Gundam Mk-II.

MK-II 起飛腳絕對係電影版的經典場面!

尊尼, 你呢個泰坦斯廢柴死開D呀!

冇係動畫睇過的機体真係冇乜愛, 所以都係求其影一張就算, 都費時變多次 wave rider 黎影...

見咁耐都唔出綠色 unicorn NT-D, 成日得紅色咁鬼悶,, 點知死人笨大又話出 MG 仲要係攞你命3000 version! 算啦都砌咗兩隻 MG unicorn, 唔砌啦, 一於泊隻 hg 簡簡單單自己油隻綠色出黎吧啦. 點知砌完後又話出會場限, 真係你老闆呀!

HG Zuku Snipper 加少少舊化

到論盡到飛起的 RG Justice

經典場面, freedom 拉 justice 上賊船... I meant 上艦 :P

最後到 2012 最其待的模型, 趕係 12/31 晚完成的 RG Zeta

好鍾意 Zeta 咁樣拎槍, 型爆!

今次隻 RG 唔跟支米加粒字炮, 咁就拎 HG 果支黎玩啦!

係咁多, 總結全年只係砌左 8 隻 MG, 番噴左 2 隻 MG, 3 隻 RG, 3 隻 HG, total 16 隻, 都算少喇!:55: 13年應該仲少時間砌...:26:
very good, I like Kampfer~~
nice work.  nice collection.  nice photos.  support:71:
i like
MG 姆力沙
HG Zuku Snipper 加少少舊化

still not interested to try RG...
回復 1# hondacl7

GOOD SHARE
又一位量產級大大誕生了

雖然有點強大大所難 但亦希望大大2013年再創新記錄

BY 白狼
SEED大集結啊啊啊:shiny:
超靚啊 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:handshake:
回復  hondacl7

GOOD SHARE
又一位量產級大大誕生了

雖然有點強大大所難 但亦希望大大2013年再創新 ...
白狼 發表於 8-1-2013 05:11 PM

自從 10 年重入高達模型個杭, 其實已經越黎越少產...:31:
好大量成品!:71:
好有心機!
What a great collection of model kits! Lots of good work there :52:
師兄d產量好勁,加油
我無砌模型5年都有,
最近又砌番,見到你呢類帖,
真係d火番晒黎:*
一如以往的又多又漂亮!加把勁砌多D,不然又積多多了。