Toysdaily 玩具日報

[軍事] 自家製的模型戰機網站!!

所以個外型更不需要如此雷同~
人仔貓 發表於 7-1-2013 03:24 PM

舉一個經典例子......戰車裝甲
首先...........傾鈄裝甲板比垂直裝甲板優秀
同樣厚度下傾鈄裝甲板有更高防禦力.....同時唔會犧牲戰車機動性

li樣野.......係蘇聯人發明....並發揚光大

二戰車期....德國人運用新戰術......戰車橫掃歐洲
直到遇上T34 o既傾鈄裝甲板.......德國人頭都大埋.....
係遇到T34之後生產o既新戰車.......如五號 Panther......六號B KingTiger.......甚至鼠式....都有傾鈄裝甲板特徵
Panther初初上場o個陣.......仲試過因為太新........部隊認知不足.....誤認Panther係T34 (某D特徵的確相近)而發生誤擊

傾鈄裝甲板.......應用到現代戰車.......咁大家都抄T34啦?

到依家飛機隱身性能......機體外形有決定性因素
既然知道可以用口進食.....又何必要費神於唔用口....可以點食野........?
要依樣葫蘆咁複製一架他人設計既機體,
未必一定比沿用自己固有技術開發更快更簡單。

J-20, WZ-10 當然唔係完全獨創, 但至少唔會同某一其他機體如此相似。

美/蘇等開發咁多獨有機體意義又何在呢~?
要依樣葫蘆咁複製一架他人設計既機體,
未必一定比沿用自己固有技術開發更快更簡單。

J-20, WZ-10 當然 ...
人仔貓 發表於 7-1-2013 04:19 PM

美國由6,70年代開始研究隱身技術.......雖然基礎理論來自蘇聯科學家 (又係抄wor:38:)
中國呢?仲搞緊革命!

由SR71 到 F117 到 B2 到 F22.......累積左差不多50年o既智慧同經驗
而且仲要係冇參考對象.......

中國同美國係隱身技術li個層面......就有如初中生同大學教授o既分別

"要依樣葫蘆咁複製一架他人設計既機體,
未必一定比沿用自己固有技術開發更快更簡單。"!!!???

中國自己有咩固有技術可言!?
單就隱身技術......中國冇可能完全唔依賴既有技術.....單靠自己研究....會有更快進步

再講.......所謂J31....只不過係瀋飛自己搞出o黎玩下.....
可能係技術驗證機....解放軍冇公開承認D咩....最終目的係乜........只有佢地先知

而且外形.......對現今戰機o黎講只係一部份.......航電設備....武器系統....引擎....通通都有極大影響........而每一項中國都落後美國
唔通又每樣都靠自己!?

強如日本.......架金剛級....同架Arleigh Burke餅印一樣.........又如何!?

都係o個句........武器開發係為實際需要.......唔係鬥創意
只要有用就有人抄......
你如果唔明白........我都幫你唔到:64:

PS: 美/蘇等開發咁多獨有機體意義又何在呢~?
二戰後......美蘇不知抄左幾多德國技術.......火箭,彈道飛彈,噴射引擎.........另一個說法.....叫吸收
冷戰時代.......美蘇係軍事科技上係領導地位.........唔係佢地唔想抄......係冇得抄
站在頂點.....再上去當然係靠自己
多謝 panzer_jimmy 兄賜教~

只是對中國軍備的發展太有寄望而己。
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
樓主 有冇日本航空自衛隊出ASF-X 震電飛機  個部飛機唔知要唔要等20年:43:
although i don't ply 戰機.....i will still support you :71:
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
支持, 以前讀書都有整過website做功課,做project, 都知道係一件幾花時間心機o既作業...

有可以改進o既地方, 某d 彈出黎選項o既字框同版面d字重疊左, 遮住左睇唔清楚
某d字同背景色太似 (尤其係米格機個選項框)
我都知你花左好多心機會整d字同圖, 但對於唔識戰機o既會睇得好亂, 有時唔知d字係介紹緊邊架機
好多 戰機   正呀:love:
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽