Toysdaily 玩具日報

[軍事] 自家製的模型戰機網站!!

講開 J-31 呢...會唔會與 F-35 雷同得滯呢...:(
頭像被屏蔽
但 F-35 可以垂直升降呢個技術 J-31 就好似暫時抄唔倒喇...:(
頭像被屏蔽
師兄好有心, 絕對支持呀!

不過自從美蘇冷戰結束, 新式戰機既研發都慢左好多, 或者打恐怖份子根本用唔著戰機...
回復 19# chiu

主要問題佢個外形似成咁難免會令人直接比較, 而個結果畀人既感覺係徒具其形...

倒不如開發原創外形既機體, 好似 J-20 咁~ 咁就免除左會畀人直接比較~

正如好多跑車都話自己最流線風阻最低, 但外型絕少會一模一樣...
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
其實任何國家在開發軍備之初"倣效"其他領先國家設計在所難免,
但隨著 WZ-10武裝直昇機、J-20隱形戰機等原創(至少在外形方面)機體的出現,
以為中國軍備發展已脫出只會"直接倣效"別國的框框,開始有自主研發的設計...
誰知 J-31 又走回舊路......
頭像被屏蔽
性能相近就可以了, 不需要外型也一樣吧...
美/蘇有多少針對性機形是雙方一模一樣的呢~?
不過可能正是性能做不到相近, 所以個外型先要話畀人知係針對某一種機體...所謂唔打得都睇得....
但 F-35 可以垂直升降呢個技術 J-31 就好似暫時抄唔倒喇...
人仔貓 發表於 6-1-2013 01:57 PM

F-35 一樣有空軍版....冇VTOL機能
與其話J-31抄唔倒.....倒不如話......中國空軍暫時冇li個需要開發VTOL飛機

武器係因應需要而開發
既然唔需要.....又抄o黎做乜?
所以個外型更不需要如此雷同~
回復  人仔貓

唉~~師兄呀,其實美國佬既 F-35 所謂垂直升降技術。咪又係抄 / 源自英國佬設 ...
chiu 發表於 6-1-2013 02:41 PM

F35 o既VTOL同 Harrier 有好大分別
Harrier 只係亞音速.......後燃器都冇
佢用4個噴氣口去推架飛機......由VTOL到飛行都係用佢

F35除左機個向量噴咀可以90度向下噴射外
機身前半部仲有個大風扇用於VTOL
但起飛後單有主噴咀飛

兩架飛機個VTOL構造完全唔同.......抄左咩呢?

如果只要有VTOL功能就叫抄英國人.........咁所有飛機都係抄萊特兄弟啦
性能相近就可以了, 不需要外型也一樣吧...
美/蘇有多少針對性機形是雙方一模一樣的呢~?
不過可能正是性能 ...
人仔貓 發表於 7-1-2013 12:00 PM

武器開發.....係因應國防政策,戰略目標,戰術運用等等需求去做.......
唔係玩設計比賽.......用最快最簡單的方法達到目的就係最佳選擇

你如果話J31外型抄F35......咁F35又咪又係抄F22!?
D隱身特徵都係咁上下......

俄羅斯架T-50仲俾人叫猛禽斯基......個機頭似足F22

J20亦不見得好獨創.......你一樣可以係其他戰機搵到li D特徵

其實......唔係抄唔抄.......係li個設計係最佳選擇
要達到目的有好多途徑.....但係最佳選擇只有一個.......

設計武器唔係最創新..........係最實用.......切實滿足國家需要先係大前提
創意........都要實用先有意思