Toysdaily 玩具日報

查看: 4898|回復: 10

[詢問] 想問美國隊長個靚盾可能有機會甩電鍍,咁噴層保護油會唔會安全D?

因為見舊果隻隊長都有人PO過甩到一忽忽,如果噴層水性光澤保護油會唔會安全?有無人試過?
我係d配件噴叻架以防色移就試過 , 噴落盾牌效果就吾知得吾得 , 理論上係有保護作用 , 係驚個效果吾靚啫 .
如果你睇過自己個盾,暫時係原好無缺,咁原理上噴左係有保護性.
但若然只係用罐裝油去噴,我怕你D油太粗糙,反令個表面冇咁令.

另外,若然你個盾已經有龜裂的話,不如馬上去換.
否則個情況會好似舊樓牆身一樣,個BASE係鍍/油得唔靚,
你再噴多層上去,仲會令D油厚左,更加快甩.
回復 3# Toro

已換過,暫時見無乜問題;算好滿意^^ 所以問問,咁用水性果d得唔得?例如郡氏水性光澤top coat ?

因為而家凍同乾燥,最&#21873;噴的時候!屋企無噴槍,所以只用開噴罐><
回復  Toro

已換過,暫時見無乜問題;算好滿意^^ 所以問問,咁用水性果d得唔得?例如郡氏水性光澤top co ...
ChrisLamXYZ 發表於 31-12-2012 02:57 PM

如果換左件,靚靚仔仔不如唔好搞啦.
若然真係決定左,應該可以用灰色罐身那款,微粒幼細少少.
水性係防止令gundam marker化開,水貼唔會溶而已,對你冇用處.
我自己覺得半光澤已經夠.光澤太令啦~好唔自然.
我無事喎..仲好靚
金屬色上光油唔係隻隻得,唔信自己SEARCH&#21523;~
請問呢支得唔得?:64:
打模型蠟會唔會好D?
問題落係金屬油上,因為金屬油內含極微細金屬粉,某些金屬銀油一遇光油,會被光油那起&#21874;粉,結果變成灰色暗啞或一撻撻,有&#21874;無咁反光&#22021;金屬油又未必會受影響
至於電鍍,電鍍表面本身係好難上油,好易脫,不建議咁做
唉…有時對d電鍍野真係又愛又恨,其實甩&#21655;有無機會用電鍍粉上番色?