Toysdaily 玩具日報

[SD系] 龍神導師仁宇 (制作中......)

想下當年先:
如果閣下係bb迷...應該記得當年BB戰士最常出個種size 係keep 住500yen 的....
仁宇亦係當年Bandai設計同成本角力之下ge 失敗品....
烈傳設計係好好...但要keep住500yen
結果係結構減, 配刀取消,
更大獲係成隻縮水, 同埋細到睇唔到ge 浮游炮.........(鍍金件就唔好提了...:oh: )
而一到農丸 加到600yen, 馬上令人眼前一亮:(

以上唔係正題

以下係小弟大約 6 7 年前ge 作品...
:oh: 龍神導師仁宇

的確係.....好醜:(
扣除小弟差劣ge上色....依然係不堪入目:(

睇埋下圖...如果咁樣係咪順眼d?

對比一下

已經係第六隻烈傳legend 化武者....亦係暫時最難改(真係超大改)...同成本最高ge一隻:(
改造材料 (超浪費):
legend 武者  X 1 (主體必備走唔甩)       屋企已經有5隻比我支解左了:(
SD nu gundam X 1 (左右手)
SD gundam force Nu X1 (浮游炮)
三國傳孔明 X1     (超浪費......為左塊面........:ice: )

舊面...係唔知點解左睇右睇都係唔順眼, 好怪

孔明面...係靚仔少少的

另外...改腳...參考HJ...加大&加厚條邊 (今日大半時間係到界膠條...)
因為比例高大左, 腳掌細唔好睇, 結果加大&加厚之後都算順眼

而浮游炮方面, 突然又未決定到用邊款......

睇當年HJ 係用SD force隻 nu (黑色個件) 超冷門物, 我以為冇可能搵到, 點知有日行過MK見到:handshake:
天助我也! 但當見佢成型色係黑色...同偷膠偷到極致ge背面...........
我想用番SD nu 件算.......:no:

最後......比例依然細左少少:( 不過都無方法了

餘下 小腿 & 腳掌, 浮游炮 & 武器 & 變龍型件......
天氣凍手都彊要停工.......又出左號斗丸
漫長之路:ice:
改造材料 (超浪費) :71:

nic eDIY

but i dislike long leg BB:62:
改左後好正:71:如果用埋改造手就無敵了:71:
加油!:71:
Support!
謝謝大大的製作分享, 期待完成品