Toysdaily 玩具日報

查看: 26584|回復: 30

[玩具報告] 倒采很大的動畫 [SHF 聖闘士星矢Omega 天馬座光牙]

用新不如舊來形容聖闘士星矢Omega一點也不過份,除了故事缺乏新鮮感之外,畫

風上的轉變亦是主要的致命原因,我不是說美少女風格不好,只想說出聖闘士跟美

少女是很難mix and match。

既然是承傳星矢一代的故事,因此就連大綱也依照上一

代的過五關斬六將,先打白銀再打十二宮黃金去營救女神雅典娜,兩者的分別就是

上一代的頭目是邪惡撒卡,而Omega的是天外來客Mars。

故事介紹相信不用多談,反正極少人有興趣,我自己亦不是全部看過,因部份太沉

悶,部份太驚嚇(當得知這一代的雙子座竟然是......) 好了,我們看玩具吧!!

玩具的完成度相當高,跟動畫有九成相似。只可惜色差這老毛病仍揮之不去。仔細

看面,肩膊及手臂便一清二楚。

SHF幪面超人系列裡其中的賣點「透明眼」,亦應用在本作光牙身上。

活動能力不錯,但這也應是理所當然,假若這一點都做不到,敢問誰會買?!!

總括來說,買回來的主因都是「貪得意」作祟,我不介意聖闘士沒聖衣穿,畢竟聖

衣神話跟SHF的定位不同,前者著重華麗而後者著重可動,希望今作的光牙是個開

始,日後可將聖闘士星矢黃道十二宮篇也SHF吧!!

天呀,色差位未勉太誇張了

感謝師兄報告
雖然我唔介意聖鬥士出其他LINE
但係見到呢隻野真係冇乜意欲去買
色差竟然咁大,好難接受到WOR~
二百尾比隻咁既質素。。。。。。。
I was thinking about buying this if there is a good bargain price but the color shading is horrible indeed (it probably is not as bad in the real size figure compared to the photos you show).
其實聖鬥士 SHF ... 都有得諗 WO...
不過聖衣神話 EX 出得咁掂...
SHF 黃金十二官...我諗機會真是有 D 微 LO~
但係 OMEGA 系列的黃金十二官...就 :36:
I was thinking about buying this if there is a good bargain price but the color shading is horrible  ...
Wtong23 發表於 27-12-2012 11:40 AM

Certainly, at least I didn't find out this problem when I bought it. Also we won't take a look so close just like my photo when we're playing. Haha!!!!
天呀,色差位未勉太誇張了

感謝師兄報告
翼. 發表於 27-12-2012 11:14 AM

其實我哋都應該慣喇。二佰幾係咁,四五佰都係咁,只係出嚟嘅結果就有愛會包容,冇愛就踩多腳。
我好鍾意星矢,但對於omega完全提唔起勁

光牙睇過算, 自己就唔會買:78:
聽iorik兄講完, 啲色差又真係幾礙眼呢........如果佢插價我都考慮入返隻玩~:)
十卜, 十卜!!!!!!
回復 11# ray文

對啊Ray文兄
對無愛既我地,等下佢插先再算
而且最近有太多正玩具要玩啊
回復  ray文

對啊Ray文兄
對無愛既我地,等下佢插先再算
而且最近有太多正玩具要玩啊
翼. 發表於 27-12-2012 04:27 PM

冇錯呢翼兄~ 價錢去到合理水平就入手......:DD
個色差好明顯:(
對不起,您的金錢小於 玩具的限制,請修改。
真係要好大勇氣先買得落手