Toysdaily 玩具日報

查看: 14648|回復: 15

[玩具報告] 粉絲價錢,接近魚翅質素 - Figure-Rise 6 Double Chaser

Tiger&Bunny一套我較喜歡的英雄動畫,特別的設定、略帶搞笑的風格......反正是一套連Bandai自己也感到出乎意料地受人歡迎的動畫。從S.H.F.推出到之後推出的MG模型系列再到本帖要說的Figure-Rise 6(下稱fr6),兩者相距超過一年,想是因為要配合劇場版的關係。
首先為本人的差相引致傷害各位雙眼致歉

說回今天要說的,我想當初大家購入S.H.F.的T&B都是因為當時沒有其他玩具,我當時更是一出即買。到之後Bandai知道它的市場時即出了魂限的Double Chaser,價值8、9百大元,令一眾沒有太多銀彈的玩家卻步。在S.H.F.版派貨後幾個月便推出這fr6的Double Chaser,售價約為S.H.F.版的1/4實在令一眾玩家精神為之一振,但又有人(包括我在內)擔心比例問題,因為此系列的"6"字指Figure高度為6",比S.H.F.高一點。抱住"搏一搏"的精神便把它買下來。模型比例尚可,從上圖看不出比例有甚麼問題,但轉個角度

可以看到Barnaby是臀部騰空,並不是S.H.F.不能緊貼Seat位,而是坐貼後就不夠手長碰到把手,因此只好讓它騰空。再轉個角度

看看車輪部分,此模型附送類似螢光色的貼紙貼在車輪的透明件上,令到有像發光的效果,比S.H.F.的T&B單單使用透明件效果更好。
不是這款模型我也不知道原來二車分體後皆叫Lonely Chaser,那現在先來看Barnaby ver.

貼紙還是要用的,分別為近車輪部分的粉紅色和車體有少量紅色貼紙(左右各2塊)。比例感覺有點過大,令到臀部騰空。設計師不知是否向壽屋偷師,除了從車尾和底部看,其他地方也不會發現夾口,就算是模型新手也能弄得漂亮,美中不足還是那貼紙(本人之後會補色),和MG模型的盒差不多大,版件大多是大大的一塊,為什麼分件不造到和MG差不多,最後還是要用到貼紙確實扣分不少。
到Wild Tiger ver.

比例和Barnaby ver.相反,有點過小,臀部沒有騰空、也能握到把手,就是腳不能完全放在腳踏上

令到使用附送的台座作傾斜姿勢時腳尖會碰到地面而不能安放好,其他則沒有大問題。

總結:
優點:最重要的當然是比S.H.F.版便宜很多和比例尚能附合S.H.F.的T&B、自己組裝能了解其構造不怕像S.H.F.般怕扭斷、附送的地台除能直立車身外更能各自擺出傾斜車體的姿勢、沒有太多夾口。

缺點:需要自己動手、合體/分體需要換件和拆件、車輪不能動、分件不足以至要用上貼紙。

小弟只提供個人意見,入手與否請自行決定
其實SHF版分体時, 連TIGER都冇得坐
redfish 發表於 14-12-2012 11:50 PM

咁睇fg6好似好好多咁wor
正!
終於有人SHOW左用SHF+模型電單車既組合出尼...
貧窮的我睇尼都要買模型去完機車夢了...
good report:71:對於耗費在SHF版的自己知道了不少分別:64:
認真,覺得SHF坐落去呢架既比例仲好過自家果架:(,SHF果架大左少少..Tiger5洗扮騰空屎弗已經睇到分別,Bunny個頭亦好似冇垂得甘低呢:66:

車輪既螢光貼紙真的較鮮明~更正一下樓主,shf的車輪部分不是透明件,而是單單的上色....

看了樓主的報告才知道車輪原來不能動....看來最後得出的結輪是想要一件「玩具」又承擔得起的話可以選擇SHF,SHF優勢係可以變型同玩吧~
想抵玩的就可選這台呢:73:
多口講句:就算真係 exactly 一樣比例,我估 figure 都唔可能完全 100% fit 到落機車上面,因為 figure 一定唔會預算到「真實人類身體果種柔軟性」,用軸承同球狀關節去模仿真人動作,點都會有一 dd 偏差 :66:

回正題:架 f6 模型真係擁有 TB SHF 嘅窮人恩物,以大概 1/4 價錢就可以重現到 8 至 9 成乘騎動作,仲想點喎?只係 SHF 方面調整關節要小心 d 就係啦 :66:
看了樓主的報告才知道車輪原來不能動
zero2443 發表於 15/12/2012 01:05

呢個似乎係笨呆廉價系列嘅趨勢(玩命戰隊合體模型食玩就係咁啦) :70: :59:
提起夾口既優點,又令我諗起可憐既AGE系列模型,
(OFF TOPIC)隱藏夾口又有,再厲害D直頭將夾口線用作機體既線條紋理,連線都唔駛滲就有條更自然既線條,
不過,機設醜樣就係罪,卡通難頂就係錯,
唯有靠FIGURE 6等新LINE,黎俾多D人了解到製模技術既愈趨進步。
(同場了解埋偷工減料;交通工具,個轆冇得郁,真係SOSAD。)
睇到最後原來個轆唔郁得~:63:
good report對於耗費在SHF版的自己知道了不少分別
認真,覺得SHF坐落去呢架既比例仲好過自家果架 ...
zero2443 發表於 15-12-2012 01:05 AM

我指ge S.H.F.係指T&B唔係指Double Chaser

呢個似乎係笨呆廉價系列嘅趨勢(玩命戰隊合體模型食玩就係咁啦)
garykctse 發表於 15-12-2012 01:20 AM

其實車輪係用軟膠,唔郁佢都唔知個車輪唔郁得,感覺都算過得去
本想一出即買,但見分體要拆件、固定車輪,立即要想多想先!:58:
本想一出即買,但見分體要拆件、固定車輪,立即要想多想先!
neoneo 發表於 15-12-2012 09:25 AM

個人認為固定車輪有d原因係要隱藏軟膠車輪接口位而造成不可動,其實只要cut咗車輪連接支柱應該都可以令車輪可動,但就要用畢地封好連接位。其實若果唔係太想要車可以唔買,如果想買又唔想買/買唔起S.H.F.版fr6版絕對推薦俾各位
多口講句:就算真係 exactly 一樣比例,我估 figure 都唔可能完全 100% fit 到落機車上面,因為 figure 一定 ...
garykctse 發表於 15-12-2012 01:18 AM

絶對同意~~
有用開電單車配FIGURE可能發現,
如果人和車的比例是一樣的,
PAT PAT總是不能貼坐位的,

如果要PAT PAT貼坐位,
人總是要比車的比例大一點點.

視乎想要絶對一致的比例,
還是要FIGURE舒舒服服穩固坐在車子.

我已買左Shf,不過諗住開多條Line,
原本呢架車諗住一出即買,
之後再補買T&B FR6,
不過諗諗下都係睇定D先,
而家睇左大大個Post,知道個轆唔郁得,
(分體拆件我可以接受:67:),
真係發覺好彩自己無買,而家三盒都唔洗買,
可以用黎買其他了,:34:
謝謝大大分享好圖,:36:
D相影得好靚同詳解~:71:
固定車輪還接受到,但要拆件(仲要係大拆果隻)就真係不是味兒!

當然比起SHF魂限,這個仍是非常抵玩的:71: