Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 12"人偶 "平有平玩" 攝影教學

回復  滴滴仔

粗口pm 都收過, 仲有咩唔玩得
今晚睇下有冇時間搞下影下咁啦, 但係話時話,
我識&# ...
Oldcat 發表於 14-12-2012 12:00 PM

小弟想要:

舊化進階教學

水中攝影教學

囡囡玩樂教學

打燈教學

背景布實戰教學

外拍野戰教學。

期待老貓大大精華教學文章出爐!:$
此POST實在是我這些初階玩家之福 ~   十萬個支持
ivykwong1997 發表於 14-12-2012 12:18 PM

多謝支持!

太深奧嘅小弟唔識教,只有向布老師學野。

反而淺淺地可令更多人受惠。:64:
Thanks for your sharing and detailed report!
膠青 發表於 14-12-2012 11:35 AM

感謝支持!

Excellent sharing!  Thanks!
mgbb 發表於 14-12-2012 11:31 AM

得到師兄一讚賞,打多幾千字都值呀!:$
SUPPORT!!! :71::71::71:
12"人偶 "平有平玩" 攝影教學

好多帥兄買左FIGURE有心分享, 但家中空間及器材所限, 怕左唔敢嘗試, 實屬可 ...
catcat 發表於 12-12-2012 23:46

貓大 Thanks for your sharing,你講咁多 DOs,我抽水講一個 Don't,就係!! :64:
學到野喇,多謝師兄....:71:
LIKE X 9999999
好正~~ 我只係識DIY , 但對影相乜都唔識.
今次真係好好學習一下先
學到點影figure了,多謝catcat大教學
Catcat 大大,我看完你的教學我又自已試試,這是用電視做背景。

我拍時,發現電視中返影到自己的樣,所以要全屋關掉所有燈,你需唔需要?我打燈的光源又好像太光,電視又返光,你地會唔會呢?

Catcat 大大,我看完你的教學我又自已試試,這是用電視做背景。

我拍時,發現電視中返影到自己的樣,所以 ...
dengeki 發表於 18-12-2012 09:09 AM

如果是用玻璃面高對比新型電視的話,確是會有反光問題,所以角度要慢慢試去遷就。

關燈影相是必須的,因為復雜光源會誤導相機,白平衡好大機會出事。

至於打燈亮度,可以擺近攞遠試到靚為止。

師兄d相好有心機,如果影相平台再高一點會更完美。
大大,No.9 嗰兩set環形燈邊度有得買?
非常正........師兄好波.......good!!!!:71:
大大,No.9 嗰兩set環形燈邊度有得買?
kenso23 發表於 6-9-2013 12:21 PM

去y!拍search dcfanboy就揾到。:64:
非常正........師兄好波.......good!!!!
arde2046 發表於 6-9-2013 01:59 PM

感謝師兄讚賞~~~:)