Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 豬潤

[改造交流] [加燈教學] MG Hi-Nu Gundam 加燈, 簡單示範, 教學

回復 13# -(0_0)-

電源咪就係上面講o個個火牛lo~:64:

佢有分正負極輸出, 駁啱電線就可以了~
其實同普通乾電是一樣的~
回復 15# 原罪

:64:
好問題!:71:
其實自己一開始改都真係有擔心過銅線發熱既問題!
都擔心過銅線太幼會提高電路電阻......
令部份線路較長既燈無法著燈...:(

不過經過今次試驗之後, 發覺無問題~:71:

都試過長時間開燈, 開咗十幾個鐘都無事~:64:

偷幼咗銅絲真係方便好多!!!:$
以後都會咁樣改~:61:
:71:感謝樓主的教學
回復  原罪

好問題!
其實自己一開始改都真係有擔心過銅線發熱既問題!
都擔心過銅線太幼會提 ...
豬潤 發表於 13-12-2012 05:45 PM

咁就好,係咪因為大大用既電壓小?
所以無發熱?
大大你用濕電,有建議既「火」數嗎?(小弟唔識電工野,如果問錯,請笑下算:35:)

另外,大大你咪拖左好多條正,負極既線出黎…
咁係咪正極同正極可以互相接觸?
之後全部正極駁去火牛度?
唔知小弟有無理解錯呢?
回復 19# 原罪

:71::71::71:
基本上你既理解都係無錯架~:64::77:
答返你d問題先~

1) 睇返個火牛上面, 佢寫火數係 2.4w (隻牛上面係寫2.4VA o個個)
其實火數真係好少, 開足一個月每日開24小時, 都係用得~1.7度電, 唔洗驚哂電喔~
仲平過買乾電好多, 又唔係整咁多廢物出嚟~:(

2) 無錯! 係正極同正極駁埋, 之後將成堆正極連落去火牛既正極, 呢種方法叫「並聯」, 因為電壓keep住係3V所以用並聯比較好, 同埋如果一個唔好彩有一粒LED死咗就係得o個粒唔著, 其實唔會受影響。

正極連負極, 正極連負極, 正極連負極, 既o個種叫「串聯」, 其實就姐係成個電路係一個大圈, 得一條路行, 所以如果其中一粒LED死咗, 就成個電路會斷咗, 就所以LED都唔著, 咁就好煩, 因為唔知死咗邊粒......
仲有用串聯的話電壓要隨LED數目而增加, 咁樣比較麻煩, 例如一粒白LED=3V, 串聯兩粒就要用3X2=6V......成日搞個電壓比較麻煩喔......

當然串聯都有佢既好處, 就係平衡返唔同LED既電壓, 好似紅LED同白LED咁, 紅LED正常用1.5V就著, 但係白就要3V, 佢地兩個並聯的話, 因為電壓唔同, 電阻都唔一樣, D電就會坎哂去紅LED o個面, 而白LED都唔識著......

要解決呢個問題, 可以串聯兩粒紅LED, 再並聯返粒白LED, 咁佢地既電壓就大概一樣(1.5x2=3),不過最精確既方法當然係加電阻, 不過電阻既數會比較麻煩少少, 所以自己都無試過......:64:

講到好複雜......:(
回復  原罪

基本上你既理解都係無錯架~
答返你d問題先~

1) 睇返個火牛上面, ...
豬潤 發表於 13-12-2012 08:46 PM

:77:已經解釋得好詳盡!
因為小弟黎緊都想玩加燈…
仲要一玩可能就玩盒貴野…所以真係要問多兩句…唔係火燭就PK羅:69:
回復 21# 原罪

哈哈~其實唔需要擔心火燭...
因為電壓同電流都唔高...
能量唔會話好大~
不過當然要確定火牛正常, 唔會過熱啦~:(

其實加燈改造最危險係枝「辣雞」, 因為真係好熱, 真係會有可以燒著一d易燃既野, 同時因為高溫, 唔小心接觸到會灼傷, 燒穿衣服......:unhappy:

我試過有次輕輕high到, 就成塊皮燒熟咗, 仲聞到一陣「煎香」既味道...:DD
所以大家要小心喔!:71:
very good

......
謝謝樓主的教學指導
真是很棒的一篇分享

謝謝大大的作品講解和技術的交流, NICE

另外預祝各位聖誕快樂
回復 16# 豬潤
是外接電源的話,電線是從哪裡走出來呢?
回復 26# -(0_0)-

自己通常會選擇背包的位置~:64:

不過如果作品係作站立展示的話, 可以試吓o係腳底出, 加埋座台就可以完全隱藏電線~
仲可以用個座台放乾電tim~:64:
回復 25# 歐叉獅子

哈哈:64::77:
其都係想應吓節~
所以整佢地出嚟~:52:

謝!:64:
謝謝豬潤先生現次教學,又多了一環知識
但我睇唔到D圖