Toysdaily 玩具日報

查看: 13925|回復: 32

[個人收藏] 【外拍分享】figma - LINK

人云「早起的鳥兒有蟲吃」,真是沒錯~ :66: 不過, 我是被貓貓壓得腳痺而早起的.... :dD
上星期天就是早起床,才能避過老虎的阻欄,捕捉了全星期天唯一的陽光,完成了多個月來外拍的心願。
終於是實實在在的玩玩具,而非死板的拆盒放玩具入櫃的例牌動作, (可惜,在老虎眼中拆盒已是「玩」了玩具....:die:)

回說這 figma LINK,造功非常細膩。不論水貼眼或是墨線咀,皆同樣出色。
綠色亦夠翠綠;連特效件,非常好玩~ :$
support Tuen 兄:71:
外拍拍得好靚同自然ne:71:
想問一下tuen兄用左咩鏡?
link 真係近來出得好好既figma ne
support Tuen 兄
外拍拍得好靚同自然ne
想問一下tuen兄用左咩鏡?
link 真係近來出得好好既figma ...
Xenon 發表於 4-12-2012 10:28 AM

謝謝 Xenon兄 support~~ :handshake:

我只是用了 RICOH GR-III。
手動模式,無腳架。
光圈大概設在 F2.8 或 F3.5,因為光線充足,用了 ISO 200,快門 1/250 左右。
沒打燈,但用了反光紙(其實是錢包裡的單據)

反光角度有兩種:
• (左) 單向反光
• (右) 弧形反光,令 LINK 前、右、斜後也受光

(以上三張照片是 iphone4 影的)
我還以為係去咗領匯商場(LINK)影 Figma 添!!:55::55::55::55::55:

BTW :71::71::71::71::71:
我還以為係去咗領匯商場(LINK)影 Figma 添!!
Godzima 發表於 4-12-2012 10:52 AM

領匯商場~~ 我都無留意忝~~ :DD

不過呢...我想問....其實隻 LINK 不是叫「撒爾達」或 Zelda 嗎?
可解無情情改了名為 LINK?? :?
領匯商場~~ 我都無留意忝~~

不過呢...我想問....其實隻 LINK 不是叫「撒爾達」或 Zelda 嗎?
...
fktuen 發表於 4-12-2012 11:05

我冇記錯嘅話,個 game 叫「撒爾達傳說」,主角個名叫 林克(LINK)!:65:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%9E%97%E5%85%8B%E7%9A%84%E5%86%92%E9%9A%AA

我冇記錯嘅話,個 game 叫「撒爾達傳說」,主角個名叫 林克(LINK)!
Godzima 發表於 4-12-2012 11:23 AM

Thanks Godzima兄~~ :77:

小弟無玩過「撒爾達傳說」, 所以懵剩剩~~ :35:
Thanks Godzima兄~~

小弟無玩過「撒爾達傳說」, 所以懵剩剩~~
fktuen 發表於 4-12-2012 11:29

我都冇玩過,我係電玩小白,特別係 RPG!!:56::56::56::56::56:
一直等師兄post Link嘅相!:71::71:
好似冇人留意佢咁
GOOD SHOT!:71:
不過link配上大自然會更有氣氛呢:35:
Support fop outdoor shooting!  Good shoots!  :71:
我都冇玩過,我係電玩小白,特別係 RPG!!
Godzima 發表於 4-12-2012 11:34 AM

小弟就只知 Final Fantasy....其他 game 好少玩 :56: :56: :56: :56:
一直等師兄post Link嘅相!
好似冇人留意佢咁
小學生 發表於 4-12-2012 06:59 PM

可能玩開 figma 的也是對女女有興趣的大大, 所以對 LINK 就無乜在意了....:oh:

不過隻 LINK 一定要讚! 上色很好~~
GOOD SHOT!
不過link配上大自然會更有氣氛呢
zero2443 發表於 4-12-2012 09:42 PM

thanks for the support~~
的確~~ 有多點綠色或大自然背景就真係會好好多~~
Support fop outdoor shooting!  Good shoots!
Douglas.M.Saint 發表於 5-12-2012 02:19 PM

Thanks for the support DMS bro~ :77:
Need to learn from you more on outdoor shooting~~