Toysdaily 玩具日報

查看: 14551|回復: 32

[玩具攝影] 魔神英雄傳 Robot魂 - 邪虎丸登場!!!

虎王駕駛的可變形魔神,擁有變成虎型的機能,原本被安排在第六界層配置的高性能機,東哥羅為了監視虎王,便將邪虎丸交予他,而邪虎丸亦是龍王丸最初不相伯仲的宿敵機體。本機與空神丸在設計上屬於姊弟魔神,包括兩者都有可變形後退翼,雖然作為機械魔神,卻與戰神丸、空神丸一樣,擁有自我意識。

創界山最終決戰時,虎王為救飛雲,駕駛邪虎丸撞向惡魔首領迎擊,最後被惡魔首領的黑暗龍咬碎大破。

全高﹕3・15米
重量﹕8.23噸
武裝:猛虎之劍(タイガーソード)、猛虎之盾(タイガーシールド)、盾齒(シールドソー,猛虎之盾邊緣的針剌)、邪虎肩甲(ジャグショルダー)、猛虎機關炮(タイガーバルカン,收藏在虎頭口腔中,張口時發射)、大地鋼爪(レントクロー,虎型時的虎爪,前爪在人型時收藏在手臂內,後爪即是人型的腳掌,人型虎型兩者共通,因此無收納必要。)
必殺技:猛虎之劍.火焰(タイガーソード・ストーム)、猛虎光束攻擊(タイガービームアタック,猛虎機關炮的增幅炮擊。) 以上轉自wiki~

2012年11月邪虎丸終於登場喇, 邪虎丸乃出自兒時最愛動畫之一嘅魔神英雄傳呢~:love:  今次隻邪虎丸亦在一遍炒風之下發售, 幸好本人可以訂價入手, 都算唔錯呢......:$ 其實今次隻邪虎丸給人感覺總比之前嘅龍王丸差一點點, 可能前者出得太好啦, 所以今次感覺較遜色一點~ 整體QC只算好一般, 未有任何驚喜, 全身黃色感覺都幾膠吓, 而且重量亦很輕身, 好似有種不太實在嘅感覺呢~ 反而盒內嘅虎王雖然細小, 但人物就做得出奇地仔細, 亦算神似呢.....:shiny: 為了完夢, 呢隻邪虎丸都一定要入手呢~:)

比一般Robot魂包裝都算大呢~

Boxart設計~

盒內主體及配件~

先嚟變成虎形形態~

虎王QC唔錯, 還很細緻呢~

邪虎丸機械人形形態~

有雙頭矛作武器~

還有十字手裡劍飛標~

當然可以擺出拔劍動作啦~

龍王丸及邪虎丸合照~

飛雲及虎王合照~

:71: 好圖!謝謝分享
好圖!謝謝分享
Fredsan 發表於 2-12-2012 12:02 AM

THX, 支持呢~:)
我鍾意邪虎丸多過龍皇丸
變老虎形態時, 點將人頭塞入D個老虎頭入面???
ray文兄出post!大力支持:shiny:
我鍾意邪虎丸多過龍皇丸
cybster 發表於 2-12-2012 01:36 AM

其實我都覺邪虎係型仔啲.....如果廠商可以用啲好啲嘅物料或上色就更好喇~:handshake:
變老虎形態時, 點將人頭塞入D個老虎頭入面???
burnyesp 發表於 2-12-2012 02:29 AM

我都係根據說明書, 就咁將頭部按低一些, 再將虎頭轉上即可......不過個位唔算好fit, 所以要小心就位~:78:
ray文兄出post!大力支持
iamfinethankuuu 發表於 2-12-2012 09:21 AM

THX iamfinethankuuu兄十卜~:77:
好圖, 好介紹...
不過, 當龍王丸與上邪虎丸時...
隻龍王丸正D WO...(可能係主角情意結又到發作的時候 :35:)
唔知CHING 點睇呢
好圖, 好介紹...
不過, 當龍王丸與上邪虎丸時...
隻龍王丸正D WO...(可能係主角情意結又到發作的時候 :35 ...
36韜 發表於 2-12-2012 11:38 AM

THX ar, 其實兩者拍埋一齊時, 真係給比下去呢.....因為大多數人都會覺得隻龍王丸做得好正, 相反今次隻邪虎上色及QC都好似差少少呢.....:36:
真的拍得好棒,邪虎丸真得好好看,小時侯放學回家衝回家就是為了看魔神英雄傳,
當時最愛的就是邪虎丸,有時候覺得萬代能把當年在動畫中的角色變成實體的玩具
還做的這麼逼真,真的是當年連想都想不到的事,與其比較來比較去,不如好好把玩著手上的玩具,回憶起當年天真無邪的美好,看著動畫的快樂,當時因該不會在意畫風差、劇情爛吧~呵呵
不覺得~這樣把玩玩具與製作開箱文~這是只屬於玩具收藏家能有的浪漫嗎?:35:
唔支持唔得!我驚落閘放虎:DD
真的拍得好棒,邪虎丸真得好好看,小時侯放學回家衝回家就是為了看魔神英雄傳,
當時最愛的就是邪虎丸,有 ...
hi600gg 發表於 2-12-2012 02:56 PM

多謝你的支持呀, 真係講出大家心聲呢.....:)
唔支持唔得!我驚落閘放虎
狂四郎 發表於 2-12-2012 03:17 PM

就算放虎你都唔怕啦, 四郎有咩未見過呀......:DD