Toysdaily 玩具日報

查看: 30493|回復: 50

[玩具報告] 壽屋 魔動王~無敵火王~與Megahouse無敵火王比較..........!!

頭像被屏蔽
Megahouse 人型態修得比較好
真係而家先知佢叫無敵火王:55:
1.下圖是壽屋版的無敵火王手臂盔甲開合狀態,其手臂盔甲可上推,然後露出拳頭與動畫完全一樣

2.Megahou ...
greatmuta 發表於 25-11-2012 06:07 PM

大大對變形的分析得很好,
壽屋舊的露出機械人拳頭才好看, 持武器也方便些.
其實要做到不難, 手臂甲加個雙重關節就可以做到'伸縮'的功能了.
平時有玩開變形金剛等玩具, 就算是廉價的細SIZE如CV或S CLASS,
要造出這樣的關節不難,

雖然和TF比有點不公平, 不過作為中價位的玩具,
變形功能應該完善一些,
例如關節的強度等.
壽屋唔繼續出真係可惜:42:
無敵火王係咪台灣名? 無香港名地隱俠咁型咁貼切。
頭像被屏蔽
無可否認...
Megahouse為提高可動性和整體外觀是真的犧牲了部份動畫設定及關節強度...
但就結果而言...我覺得還可以接受...

因為腕甲如果完全依動畫設定向上推的話...
其實會完全遮蓋上臂...
外觀和可動性會降低(腕甲會頂住肩甲)...
完全變形方面也是可圈可點...
動畫其實只有看到皇冠沿頭頂"飛"去背後...
亦無看到有其他部件連接...
如果夾硬加兩支活動支架在肩部...
亦不是人人也可以接受得了.... 哈哈

[純粹個人意見而已...如有得罪...多多包涵... =P]
如果出個超合金的
可能就入手了
呵呵,他只要出我就高兴,我是魔动王脑残粉,把1话到41话出来的机体全出了吧   爽死了!
其實魔動王本身的機體設計就唔多合理...
製成實體玩具要照顧可動,外觀,強度,變型,合理性,真係唔易..
產品少之又少之下,將就少少我都非常心滿意足啦~:78:
頭像被屏蔽
壽屋火王臂甲上推原來出來的效果會好像小兒麻痹既樣,即時感覺比例超怪,隻色又膠,完全變形都冇用啦,返正又唔會成日變黎變去,本來想高追,而家可以pass了:78:,買返magehouse 好了。
壽屋火王臂甲上推原來出來的效果會好像小兒麻痹既樣,即時感覺比例超怪,隻色又膠,完全變形都冇用啦,返正又唔會成日變黎變去,本來想高追,而家可以pass了:78:,買返magehouse 好了。
壽屋火王臂甲上推原來出來的效果會好像小兒麻痹既樣,即時感覺比例超怪,隻色又膠,完全變形都冇用啦,返正 ...
tonylee12003 發表於 26-11-2012 03:20 PM

淨係隻手唔走出黎已經醜勁多,修長左都補救唔到