Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cliffordchan107

[分享討論] (化萬物為己用) 玩具創意的兩大法則

除了寫個"服"字...也不知能還可以做些甚麼了小時候就會咁樣玩..但大個左會多左份"執著",tf唔會比rider騎 ...
老文 發表於 19-11-2012 09:14 AM

有時玩得玩具多, 我也會有這樣的執著,
以前不太識玩具的出處, 通常都'亂籠'溝來玩,
後來對玩具背後的動漫多些認識, 配起上來會認真一點,

不過總會分得清的, 要耍型耍帥,
當然最好跟回原著, 比例, 角色....

但要作劇場, 擺明惡搞, 當然任它有咁亂得咁亂好了.

所以很喜歡KERORO這套動漫,
因為在KERORO的世界裡,
什麽東西都可以出現/發生的,
任何其他動漫/玩具都可CROSSOVER來惡搞,
這個也是不少有趣點子的來源~~
玩具就係咁先好玩

諗起以前細個都係成日將D玩具 crossover

明明係同一樣玩具 有千萬種玩法, 創 ...
雷之魂 發表於 17-11-2012 03:29 PM

HEHE, 其實玩具玩爛了, 也是對玩具的一個尊重,
因為玩具留下多少'手指模', 證明了自己有多少機會接觸玩具,
好過玩具未玩過就自然折舊爛了, 更可惜.

我也對現在的小孩, 一點也對玩具提不起興趣有點可惜,
我細個也愛打機,
不過未打機前,
也有一段時間愛玩玩具/小模型,

玩玩具所學到的'物理'常識,
是打機學不到的,

在打機的'無雙世界裡',
一個人雙手可以渣住兩把大刀鬆舞,
劈個不亦樂乎,

現實上, 雙手渣一把日本武士刀, 可能已經很吃力,
我們很多時會抱怨玩具關節不夠力,
拿起武器時'軟手軟腳',

但細想, 玩具是死物, 從來沒有'自身的力'
正常人手拿著一把刀久了, 也會疲/酸軟,
因為地心吸力,
何況是玩具?

這些物理常識, 在虛擬世界永遠學不到,
久久留在GAME的世界,
可能連一些生活上的基本常識, 也會漸漸遺忘.....
呢D先叫玩玩具!!!我好欣賞樓主設計的癲王椅:71:
呢D先叫玩玩具!!!我好欣賞樓主設計的癲王椅
fatal 發表於 21-11-2012 01:08 PM

謝謝, 朋友如有時間, 不妨看看最新設計的'黃包車'

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-196319-1-1.html
樓大的創意真係無限 繼續支持!!
真係好野!! 食腦之人!!