Toysdaily 玩具日報

[LBX] LBX minerva kai

呢隻算係我第1隻完成既LBX作品 其他仲未有動力想整
整體上比想像中易整 夾口唔算難補 係有D位比較奇呢
其實呢隻係我連同神盾一齊整既 因為兩隻有唔少色都相似 可以慳返唔少時間@@

主要制作上都係 將原有既透明綠色件或貼紙改用做立體彩貼
另外係小腿後面既推進器改左用笨大出果D補品 比例144 非常岩洗 效果好正><
拳頭位原有既凹入式洞位都鑽穿 改用補品槍咀代替 增強個立體感

上色方面 背面右邊既真係自己失誤 噴少左陰影 搞到兩隻色:em87:
另外就係綠色呢次 都係唔夠鮮 奶左野 望落去唔夠神
主調打陰影同金屬色

最後送上呢次制作上用既油

黎緊下隻MG神盾再見:em31:
用唔同牌子的油,溝起上來有無問題架?
靚靚靚:71::71::71:

回復 2# 804zaku

我就冇亂溝既 都係好獨立既色
用到雙星油係因為 有d部份既色用&#25274;既方式 好過你用膠紙慢慢cut位
有時又未必cut得準 就算出左界 都可以用打火機油&#25274;返 令仔晒
回復  804zaku

我就冇亂溝既 都係好獨立既色
用到雙星油係因為 有d部份既色用&#25274;既方式 好過 ...
怨恭 發表於 2012-11-16 23:10

我通常都溝,所以買死一個牌子,細個試過溝唔埋,以後就用死一個牌子
咁我都係用牌子既溝返同牌子 我經驗只係GAIA同HOPPY係可以溝得埋 冇問題
回復 1# 怨恭

噴射位的處理不錯吧
沒有違和的感覺
多謝大大作品分享
幾得WO      :shy: