Toysdaily 玩具日報

查看: 7352|回復: 19

[個人收藏] 舊物新入新影 Figma Black★Rock Shooter : TV ANIMATION ver.

哩隻FIGMA,造型上我覺得出得好過之前個版本,比例比較出色,武器既舊化亦很好

但係外套既軟膠位比較易黏上塵埃同指模,令光澤黑變得較啞色

而炎瞳只係跟一個劉海,無法同戴帽既造型同時出現

大炮亦只有一個形態,沒有機關炮造型,更唔洗講有雙機關炮啦

手首總共有5對更換,所以左右手都可以拎武器,但係大炮十分有分量,一定要用支架先至唔會不舉,十分影響把玩既方便,但哩個係設定既問題啦

我都覺Figma TV BRS的比例和雕功比之前出色:love:
個軟材hood真的很黏塵, 開箱無耐已經變成同件衫唔同色...
個hood架
BRS兄>原本我拎出黎影相時用左洗潔精洗過d軟膠,但係摸多兩摸d指模又痴返晒上去:80:
我都試過用清潔劑抹下佢,結果一乾返又係灰矇矇一片

呀... 之前果段又被食左d字:26:
個hood架在頸上唔笠頭的部件成日都扣唔實...
令到鎖骨位扣住部件個窿仔成日外露.....
美:71:
睇尼最靚係TV版:shiny:,可惜在下只有OVA版:die:
BRS兄>我都有同一個問題呀,我哩幅相都係要最後搞埋個HOOD先可以影....:80:

zero2443> 我反而無之前果幾個版本....
仲有果隻跟blu ray 版....真係怨念物...:63:

唔知GSC會唔會將其他角色既TV版重新出過呢~~:36:
Support figma post:71:
D相好有動感:71:
BRS TV VER 其實係三隻BRS 中外型最靚, 可惜QC 係數一數二參差...:31:
支砲藍色位好正, 想問下師兄點整GA?:handshake:
Xenon>qc方面, 就係啲軟膠奇怪地易黏塵同指模:63:

炮口同炮身既藍色係油左螢光藍,映時唔開紫外光燈就唔會好覺得油左,但開的話就會好似發光甘
不過我懶鬼,如果油返層白色或者銀色做底色,螢光發光既效果應該會好啲
小心d件袍個兩個關節位……我一暴力少少拆膠紙唔小心攪斷左一邊……攪到而家用輕裝形態display
frankieccc> 竟然係甘@@~~

回復 6# kai2002002
其餘TV角色好似已有BGS同DM出過有試作模版....
應該會出吧?:78:
Cagali同Strength好似未見, 但若然3/5推出的話,
餘下2/5出埋的機會都唔細...

講漏左, 樓主的相影得好清好靚
我就影唔到呢種水平, 所以無得放上黎分享:die:
回復 11# BRS

3/5??2/5??:?

相的話,影得麻麻啦,背景影唔唔到做純白色,曝光有點過度,每張相亦都無主題
影得清的話,其實有足夠光源即使用手機都可以影得清呢~~
Sorry~ 寫返d 地球語系文字先:26:
3/5 : 若出埋BGS同DM, 加埋BRS就係全員的五份之三
2/5 : 剩返未有聲氣的五份之二,是指Strength同埋篝 (<成日唔記篝個異世界分身英文名是啥)

回復 12# kai2002002
>>背景影唔唔到做純白色
我一直以為是故意做成漸變呢...:(
感覺上空間感比純白好, 很好看~~
(反正之後不是要再用來PS退地加工嘛)
OVA,2035,BRSB,WRS,BRSTV我都有(IBRS無視了...
個人覺得最差係BRSTV,QC差軟膠又易黏塵,結果我改造了...