Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 應否廢除PERS系統?

但沒這系統,就算不上DX系列了
睇角色啦!~  ~~~~
hotroys 發表於 10-11-2012 07:12 PM

沒錯,真係應該睇角色,唔通幪豬眼角色(林億蓮) 出可動眼咩! 廄除又唔好,其實可動眼幾好玩,BATMAN 89,JOKER 89係傑作
我個人覺得係模同工廠手工既問題, 另外角色眼既大細, 圓唔圓, 瞇眼都有影響...眼大如李小龍, johnny depp, MJ咁就冇事, 但睇番dx01, 02同埋12都有眼大咗既問題, dx05就唔使講....另個人覺得dx-09係可動眼做得最好既...

回復 12# Oldcat

受教了!  PERS 係有辣有唔辣, 老套講句: 針冇兩頭利:38:

總括了各大大評論意見及自己看圖所得:

1. 新的面形比舊的似
2. 新的頭彫較青靚白淨
3. 新的PERS令大貨眼神比版"善良"了
4. 大貨頭彫整體沒有超越版

其他尚有
- 新body
- 靚皮衣
- 同full gear 武器

其實看完這些新舊對比, 只要不變成對人, 只是顯示大家對這件t-800的熱愛, 也可自由表達.  

自己不是首批單, 有排等:56:
回復 19# chankb

Agree x 10
回復 19# chankb

無錯 , 每人心中個把尺都吾同 , 你計厘米 , 我計尺吋 , 無可能統一得到 , 但最緊要係互相尊重對方既體制 , 以論據去討論 , 大家都會得益多d !!!
回復  Oldcat

受教了!  PERS 係有辣師兄夠中肯,有唔辣, 老套講句: 針冇兩頭利

總括了各大大評論意見及自己看 ...
chankb 發表於 10-11-2012 08:39 PM

其實各玩家一開始是討論隻t800,
但就有一些師兄出唻針對別人,,,,,,

明明對眼出左小小問題,
大貨同官圖有分別,
但都會有人會說帶左黑超就冇問題。。。
頭像被屏蔽

呢個提議根本係"本末倒置"。唔通Bandai出左一兩隻有設計問題嘅合金魂,我地就幫佢搵藉口話合金魂唔應該追求全變形?

問題根本唔係pres系統到,係hottoys嘅銷售流程出問題、係買家(可能仲有炒家)令hottoys有持無恐(我有買hottoys, 我只係想嘗試講出客觀事實)

Dx07&10大貨好唔好我唔想評論。我只係覺得以家去hottoys買野就好似去間餐廳食野,睇住餐牌d相叫左干炒和牛河,要先俾錢、要等三、五、七個鐘、要驚住d店員鞋口鞋面,終於有得食,但佢將和牛𨍭左本地牛(甚至豬肉,可能好多新玩hottoys嘅唔太記得有殺手13事件)。你覺得貨不對辦,仲要安慰自己話都係肉姐、本地牛仲新鲜d,不過係條蔥唔夠綠出事。仲要間餐廳係唯一嘅五星級,食啦!

本來figures 係手作野,收訂玩”完全受注限訂”減輕風險都好正常,但佢唔識計算需求、見有貨炒起就收多d訂、之後有d炒唔起坐貨、就抬高訂金話阻嚇炒家。結果係令真正玩家收更多苦、要等炒家攞貨、貨不對辦仲因為已俾左大舊訂攞有唔係唔攞有唔係。hottoys自己就收訂都cover左部份成本,你唔攞仲好,殺訂兼賣去大陸仲好揾!qc有問題so what?!

如果佢玩唔收訂直出大貨,我唔敢玩d貨㑹好左,但起碼貨不對辦我可以唔買、而市場反應又㑹令hottoys改善。不過收訂機制應該好難變,只有寄望多一兩個競爭者出現
可動眼都有其可取之處,廢除實在浪費,希望可以越改越好。
回復 24# samurai
師兄道出左好多玩家的不滿...
而家EB好似係賣大貨即買即玩
呢個提議根本係"本末倒置"。唔通Bandai出左一兩隻有設計問題嘅合金魂,我地就幫佢搵藉口話合金魂唔應 ...
samurai 發表於 10-11-2012 10:23 PM

從來獨大都唔係好事,我認同hottoys啲figure質素高,但最大問題係貨品有問題時唔肯面對,冇回應,你唔滿意咪放單或撻訂,你有你嘈,我有我返屋企,真係好令人氣憤!
回復  Oldcat

受教了!  PERS 係有辣有唔辣, 老套講句: 針冇兩頭利

總括了各大大評論意見及自己看 ...
chankb 發表於 10-11-2012 08:39 PM

在下首日單,未有時間拎:54:
其實個原理係work,唔難做.
但因為佢唔想D件damage太多,眼孔位做到比較厚,所以明明頭型,面型,眼位都係似.
但成品對眼好似"粒"左入去咁.
我記得早前有師兄改裝過隻奪寶奇兵,拆眼打磨眼孔入面,係work架.

咁當然,我唔係建議大家咁做.
但我覺得,其實HT應該改善,而唔係取消pers系統.
因為可動眼的確令人款figure多左可玩性.
而至於一件商品,揀可玩性定係像真度,呢點好取決於廠商
但如果好多人都覺得而家o既PERS系統唔WORK
我覺得呢類非單單打打的意見,唔怕直接去佢FB留言講下.
O係呢度講,最終都唔會有乜得著.
呢個提議根本係"本末倒置"。唔通Bandai出左一兩隻有設計問題嘅合金魂,我地就幫佢搵藉口話合金魂唔應 ...
samurai 發表於 10-11-2012 10:23 PM

呢位師兄真係睇得透.
我都好認同,如果一間鋪頭,所有商品未出已經排長龍收訂,O係未出已經有幾百個討論,遲D出都等唔切趕住玩.畀我都有恃無恐.