Toysdaily 玩具日報

查看: 7351|回復: 31

[分享討論] 灣仔懷X角做生意真係......

關閉 [複製鏈接]

幫襯了佢地好多年, 佢地平時對我好似好friend咁, 買嘢都好少講價, 自問好客一個! 其實幫佢地買嘢嗰陣次次都話件貨超罕, 你唔買仲有七個客排隊等緊買, 見你心思思, 過兩日佢就會話賣咗, 想要就再幫你揾啦 ! 但係過一排佢地又會攞番出嚟話個客放,標價高2-30%叫你買 . 我知做生意係咁架啦 , 或者真係有客咁做, 但心水清的人細心觀察一下就知佢地做緊乜 !
近年想叫佢地揾嘢, 仲要我放番幾年前賣俾我的珍品來交換 ( 仲要我賣番當年購入價 ) , 先肯賣件嘢俾你 , 我發覺佢地都幾唔抵得我地從佢手中購入的玩具能賺錢呢 !
到有嘢俾佢地放嗰陣就固意壓低個價錢, 到賣嗰陣又話個客要平幾千問你得唔得, 後來俾我發現佢賣個價比我收返個價差30%(末計佣金) , 充滿欺騙成份 , 我知做生意係咁架啦 !  :42:
我知佢地幾位大哥自己本身唔儲任何玩具的 , 所以對玩具無乜 HEART , 純粹用商業手法去RUN一間玩具舖 , 一切向錢看 , 某程度上是成功的 , 但就一D人情味都沒有了 !! 短期快錢應可賺得 , 但長期都當人儍仔的話就祝佢好運 !! 這一點點 HEART 和人情味跟坊間其他默默經營的玩具舖比較一下就好容易分辨到 .
其實這個玩具圈子好細 , 雖然成日出現爭嘢玩的情況 , 但當與其他同好成為朋友之後 , 時常交流 , 得到不少玩具知識 , 獲益良多 , 最緊要大家都有HEART !
希望版主不要删post , 只想跟各位分享下 , 以上全為真人真事 , 並不是抹黑POST , 如有覺得罪者 , 請問心無愧 !

我有買過野...有價講...明買明賣...無其他..就好ok了...其他野人地都要搵食...d客亦無以前咁易落搭..香港一般行業都係咁上下(認錢不可認人):64:
老實講, 你們的  "所謂古董玩具"  圈子, 真的不是很大。  所以大多數收藏家都係幫襯佢地三兄弟, 但小弟覺得人家從來沒有「強逼」閣下做任何交易, 一切都是「你情我願」。

除非閣下決定不再買賣古董玩具, 否則就是「多個朋友, 總好過多個敵人」。

樓主, 放鬆點吧。
大姐姐兄 說得對, 他們從來沒有「強逼」我們做任何交易, 一切都是「你情我願」, 我只是說他們的手法比較狗吧 !
其實我都一直採用 「多個朋友, 總好過多個敵人」的方法做人, 只係原來人家一直都無當過我是朋友吧 !
我有買過野...有價講...明買明賣...無其他..就好ok了...其他野人地都要搵食...d客亦無以前咁易落搭..香港一 ...
老文 發表於 8-11-2012 02:57 PM

對, 商業社會就是如此, 買貨越平越好, 賣貨越貴越好,
生意就是這樣run的,
唯一制衡的, 就只有有法律效力的合約,
就是就算明知蝕本, 店家也要蝕本賣給你, 或高價買你的貨,
不然他就違反合約犯法.
當然有些店可以完全不理這些, 那是後話.

當然不少人覺得商譽也是重要的,
不過商譽不是一朝一夕可建立的,
對於開店揾快錢的, 商譽不太重要,
cash inflow才是開始的生存之道.

對大店/老店來說, 商譽也不是白賺的.
商譽很多時只對長期顧客/大客適用,
可能每個消費者都覺得自己是'好客',
不過對店家來說, '好客'可能多的是,
少一個不少, 不怕得失.

雖然有點殘酷, 卻是現實.

自己覺得...講緊玩具時的確係朋友....但做買賣時..就係做生意(各有難處)...如要硬係混為一談,大家都會辛苦.:64:

衰d講句..."朋友無錢交租時..做朋友的各位...會唔會出手幫吓朋友先????":67:
多謝你們的高見和開解 !
我一直都知道這是生存之道, 其實我儲玩具都係想在生活之中找一個輕鬆嗜好, 但又是另一個殘酷的現實世界 !
I buy his toys fm (may be) their first shop - Quarry Bay 104x king's road

only can say - they (shops) all are for earn money :42:
你急揾就貴啦!你放玩具點解唔自己放?
大姐姐兄 說得對, 他們從來沒有「強逼」我們做任何交易, 一切都是「你情我願」, 我只是說他們的手法比較狗吧 ...
valkyrie 發表於 8-11-2012 03:40 PM

of coz, day one ,U a payer , now U are still a payer ( all shops , not only their shop )
你急揾就貴啦!你放玩具點解唔自己放?
lukyuet 發表於 8-11-2012 04:39 PM

我就係當佢地係朋友,喺佢嗰道買嘅就搵番佢地放,俾番佢賺,有來有往!
我就係當佢地係朋友,喺佢嗰道買嘅就搵番佢地放,俾番佢賺,有來有往!
valkyrie 發表於 8-11-2012 05:08 PM

過去的由得過去了,
明顯他當你是'客仔', 不是'朋友',
朋友是雙向的, 單方面這樣想沒有意思.
那你將來用回'客仔'身份對待該店,
那就會好過一點,
懷x買或賣合理的, 就交易,
不合的, 就找第二間的,
那就不會有不快的感覺~~
過去的由得過去了,
明顯他當你是'客仔', 不是'朋友',
朋友是雙向的, 單方面這樣想沒有意思.
那你將來 ...
cliffordchan107 發表於 8-11-2012 05:18 PM

謝謝你開解!我已經變成路人甲了 。
有乜所謂啫,你都話好平時入,賣時比佢哋點略都係賺,反正都賺曬錢,洗乜咁勞氣呢?
多謝你們的高見和開解 !
我一直都知道這是生存之道, 其實我儲玩具都係想在生活之中找一個輕鬆嗜好, 但又是 ...
valkyrie 發表於 8-11-2012 04:07 PM

其實樓主竟然感受到人家只待你為“顧客”甚至“水魚”,你就唔應該單方面再强求大家嘅關係會係朋友,無謂傷害自己勉強別人呀!有時交朋友都需要講雙方有綠份同你情我願㗎,係咪!
:!