Toysdaily 玩具日報

查看: 5056|回復: 11

[玩具報告] Black Jack小報告

本地牌子ZCworld有license嘅作品BlackJack索價過千!小弟覺得收貨有餘。論Figure頭雕、body比例、衣服剪裁及配件均比美HT!而有D地方若能改進一下就最好嘞。如關節比較鬆、衣服未够燙貼(著上身會無咁貼身)另一個比較大嘅缺點係Figure條頸比較短。所以小弟將figure作出以下修改!

1.加長BlackJack條頸(lee次佢自己做唔到lee個手術嘞:34:)咁就自然番晒la!
2.背心及長褲D衫樓切除再用針線連上(令衫褲更貼身)
3.Body加咗件T-shirt打低
4.最後燙番D衫褲起骨(多手將紅蝴蝶結油成黑蝴蝶結小弟覺得黑色型D)

圖小小!!遲D搵星期天司機CHing幫佢影過D靚相:71:

謝謝收睇!
支持:71:
期待更多美圖:78:
我最近都取了,呢隻真係算係好物
頭像被屏蔽
Black Jack 真係好野來的 ~ :71:
條頸點整長架,換頸??????
除左條頸個joint同QC較參差之外, 我都收貨的, 話晒都係最好嘅一隻Black Jack, fans不能缺
回復 6# fillet0617

先將頭同頸連接嘅ball join攞出嚟(頭尾一大一細圓球支棍)
係中間切斷佢,兩邊鑽孔加銅枝預留4mm空間,最後補混合畢地乾透之後
裝番上頭同頸完成!
十卜大大&支持自己動手改Figure!!
好大工程呀, thanks
執過真係唔同d!:71:

感覺上燙過件衫呢個步驟最有效果。

其實zc個波地同頭雕嘅比例係啱嘅,不過12"著老西時好多時因為件裇衫唔夠貼/領口太高,變相令人覺短頸,好似怪e咁,固定左係著老西嘅figure,zc其實應該因應件衫出番長頸一點。
黑魂版幾特別。~~~