Toysdaily 玩具日報

[改造交流] 噴地板一問

想整一個石地板嚟放架電單車

就咁灰色、但就咁噴好似唔似石地

請問有咩繞妙呢?
模型舖有D 膠板 已經印有石紋, 一買即用. 如果要自製,灰色以外, 可以加D黑色陰影, 下圖係用紙黏土造的~

想整到呢種...平得黎又有少少花...
想整到呢種...平得黎又有少少花...
ky92 發表於 28-10-2012 22:20

試下買少少英泥開,再盪係木版or發泡膠版上。用英泥開,連灰色都唔使噴。想花面可用砂紙磨,如果想多D凹凸感,可溝一些幼沙or石粒
[img] [/img]
類似呢種:73:
試下買少少英泥開,再盪係木版or發泡膠版上。用英泥開,連灰色都唔使噴。想花面可用砂紙磨,如果想多D凹 ...
verywai 發表於 28-10-2012 10:28 PM

未買過英泥,買返黎係咩狀態既呢?

其實我有諗過類似,用畢地抆...不過我個地台要60*20cm...唔知要用幾多枝畢地先夠:50:
未買過英泥,買返黎係咩狀態既呢?

其實我有諗過類似,用畢地抆...不過我個地台要60*20cm...唔知要用幾 ...
ky92 發表於 28-10-2012 22:42

係五金舖買,一袋粉狀,用水開,起初唔好落咁多水,慢慢教至岩自己用。如果要落沙粒,就放埋落去一齊攪,之後先舖係版上而面。
畢地太快乾啦,而且價錢昂貴,之後又要上色。英泥本色已經係深灰色,比較接近現實既地面
如果要一般 石屎地 或 瀝青 / 柏油路 個種質感, 普通砂紙係可以考慮, 砂紙色澤同粗糙感我覺得幾似, 我意思係直頭以砂紙造地台, 成張黏上地台, 打磨嗰面向上, 不過一般未必有一整張咁大.
回復 6# ky92

60 x 20cm?? 莫非師兄想整個地台畀Bat pod用?

樓主其實仲可以用紙黏土加水既比例多啲 或者 用石膏做材料都得,以前我上堂試過買大支裝既acrylic溝埋入去石膏粉入便,倒出黎做模型磚頭都試過,因為石膏乾左之後加工做形都容易啲。
回復  ky92

60 x 20cm?? 莫非師兄想整個地台畀用?

樓主其實仲可以用紙黏土加水既比例多&#218 ...
katsumoto 發表於 29-10-2012 12:57 AM

係...:35:

決定試下英泥先
感覺幾岩feel!:71: