Toysdaily 玩具日報

查看: 21153|回復: 50

[玩具報告] 雌雄同體.光線技之王---Ultra act Ultraman Ace!!

Ultraman Ace (簡稱"A"), 係昭和第五位超人, 第四套超人片集! 於1972年4月7日首播, 全52集, 故事主要圍繞異次元世界嘅異次元人Yapool帶黎嘅"超獸"!
Ace初段時有兩位變身者, 分別係TAC嘅隊員北斗星司及南夕子! 但自第28集後, 夕子原來係月星人, 並要返回故鄉, 自此留下北斗一人變成Ace! Ace隸屬宇宙警備隊, 自幼已是孤兒, 由超人之父及超人之母養大, 係六兄弟中嘅"五男"! 自地球一役後, Ace被派至安德魯星雪擔任支部長! 之後係"Mebius & Ultra brothers"中, 交代左Ace及其餘三兄弟為左封印復活嘅Yapool怨念, 係地球時間八十年代尾, 四兄弟幾乎用盡其光之力量, 並選擇退居於地球!

今次嘅Ace, 係繼Zoffy及吉田ver 2後第三位被Ultra act化嘅六兄弟(無視seven ver 1), 亦都係2012年最後一隻Ultra act! 回望一下今年, Ultra act雖大大進步, 但可惜推出得較慢! 如不計魂限, 今年只有七隻Ultra act, 當中只有一隻敵役, 以及一隻非超人系列角色! 對於小弟依啲剩玩Ultra act黎講, 難免有少許失望! 希望2013年能夠出密啲, 多啲敵役, 尤其係剛舉行嘅魂展中, 有好多款都好想快啲到手!!

到Ultra act Ace嘅介紹:
Box art

沿用六兄弟特有風格, 銀色主調配以紅黑色條紋, 比一般紅色主調更令人注目!

"光線技之Ace"---Ace係眾多超人中擁有最多式樣嘅光線技, 從必殺死光, 撕裂光輪, 以至電撃, 火燒, 非常多樣化!

開盒!

本體

多方面忠實呈現Ace之原設!

尤其頭頂嘅小穴, 係小弟Ace嘅收藏中少有會"通窿"! 而且頭頂採用硬膠制, 玩嘅時候小心刮手!

上色方面, 不過不失, 少少出界又的確難以避面, 但絕對收貨!

配件:

魂Stage對應件

紅燈

Metallium Ray特效件

Ultra Guillotine特效件

Ace Blade

變身! Cha cha cha cha!

Ace出場!!

光線示範!
Ultra Guillotine, 能夠狠狠地將對方由頭到腳一分為二!

Metallium Ray, 係Ace最常用嘅必殺招式, 類似吉田嘅十字死光!

Ace Blade, 另一種切割技, 憑念力變出黎, 瞬間斬斷任何物件, 較少使用!

Ace Slash, 另一種切割技, 類似吉田嘅撕裂光輪, 但能同時發出多個, 並可用念力控制方向!

*(注意此光輪特效件並不包括於此set入面)

Double Ace Ray, 利用雙手放出光線, 較少使用!

(冇特效!)

Ding Dong, Ding Dong...

1972年4月7日, Ace首次出場, 擊退超獸Verokron!

1972年4月21日, 一角超獸Vakishim於富士山腳出現, 襲擊TAC基地, 幸好Ace及時趕到!

1972年5月5日, 大蟻超獸Aribunta將Ace引到地底!

不擅於地底戰嘅Ace好快被反攻!

能量亦瞬間消耗!

依個時候, Zoffy帶住Ultra Charger趕到!

立即充滿能量!

黎到21世紀, 一班後輩倔起, Ace亦隨之升格...

榮光之六兄弟!

"Chok"下先!

袍之三人!

同樣地, V住等Taro來臨吧!!

後記:
今次Ultra act Ace, 感覺上比上兩隻更難入, 至少入開個間居然冇貨番= =焗住正日先入到, 仲要貴五草, 不過總好過入唔到! 唉, 六兄弟而家先入到3位, 仲有3位要捱!最快要到下年3月先有Jack, 而再下一次Ultra act分享睇黎要到下年2月Nexus + Agual V1, 十一, 十二, 一月都可以抖抖, 儲錢入X-plus Ultraman Taro!!
另外今次對Ace嘅配件非常不滿, 全因太少光線件, 強烈要求一個補充包!! 唔理限唔限定!!
Thx for watching!!
十卜!!!!
見到6兄弟得1半企出來已經好有氣勢!希望快d齊人, 不過小弟仲等緊Zoffy:79:
期待Jack!
支持1下:71:

我都吾點解6兄弟條line甘搶手, 但下下都甘少貨,笨大想點 :38:
d會變死貨嘅行貨就有齊 而d應該會搶手嘅就反而冇行貨 真係可悲
只能說宜家做玩家真係唔容易:67:
一如以往, 太郎兄超正既報告! :71: 期待Jack同太郎...

老豆老母就魂限見吧...:42:
支持hercules兄既Ultra-Act分享~~~
Ace都真係好正呀~~~其實佢應該出埋打Ace Killer嗰招Space Q會更正囉~~~
不過六兄弟喺香港入手真係有難度~~~所以我都係託朋友直接喺日本幫我買算~~~
希望可以入到啦~~~~多謝師兄分享~~~~:)
:53:今次隻ace 吾收貨既原因系蛋黃眼!!同埋光線技太少:53:
希望會出光線補給包啦!!笨大吾好就禁埋左張單啊:63:
着埋斗篷相系形d:71:
非常有特色的一位超人,期待六兄弟早日出齊~~感謝樓主分享!!
好正呀:$
期待Nexus:shy:
有些中毒添。忍忍忍
每次睇ULTRA-ACT report, 都係ching你既最好! :71:
雖然對昭和咸超,興趣不大, 但隻ace幾得意,冇左腹肌變左小肚腩!
十卜!!:71:
希望大大能順利走過六兄弟的道路:$
十卜大大好POST 次次有新既UA都一定開正POST同我地分享:):)
可惜我想齊人都未齊到 希望遲下日版會好似吉田咁多小小貨等大家都可以玩到啦!!