Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[活動展覽] Tamashii Nation 2012舉辦八十年代Robot商品化投票

唔知會係邊條line度商品化呢
傳說巨神超合金魂出過, 機甲戰記魂spec又出過, 點解仲要投票
傳說巨神有 ...
fatcheong 發表於 24-10-2012 11:15 AM

There are other mechas inside Ideon (rival side):(

這幾套卡通全都是好物,可惜當年全部都沒有在香港的TV上正式播放,即使現在也未曾看一遍.
小弟有少量當年的模型供分享.

另外有無得選太保郎呀!!

蒼之流星&威龍&裝甲騎兵!!!!
唔知會係邊條line度商品化呢
傳說巨神超合金魂出過, 機甲戰記魂spec又出過, 點解仲要投票
傳說巨神有 ...
fatcheong 發表於 24-10-2012 11:15 AM

估計係 SR 合金喇 , 但我接受唔到細細隻既傳說巨神, 同埋我覺得 Bandai 限制呢幾套作品黎問, 睇黎都諗住出晒佢, 投票結果可能係幫佢地分先
頂, 好多都唔識既~~~~~~~~~~~~
其實名單中的系列好多最近幾年都有出過高質大比例玩具:

•伝説巨神イデオン  -  超合金魂
•戦闘メカザブングル  -  R3 模型、超合金魂
•銀河漂流バイファム - NIL
•超力ロボガラット - NIL
•蒼き流星SPTレイズナー - R3 模型 、魂Spec、壽屋S.U.G.O.I アクションフィギュア
•太陽の牙ダグラム - NIL
•装甲騎兵ボトムズ - 1/20 模型、1/18 DMZ、1/12 Yamato
•巨神ゴーグ - NIL
•機甲界ガリアン - Wave W.H.A.M.
•機甲戦記ドラグナー - 魂Spec、Max合金

CM's 那些出油扭蛋質素Figure、海洋堂山口式就唔計了…:(

所以最希望Bandai出「太陽の牙ダグラム」及「銀河漂流バイファム」的大比例玩具,最好就係超合金魂或Metal Composite Ver Ka.!(不過就算出睇怕都係Robot魂同SR超合金:49: )
出左巨靈神先la.之後就新舊三一...佢比得你選果d...係sr道出...好大機會會"死貨"...為了不想佢斷奶..都係出番d比較大路既有保障呀...笨大大
There are other mechas inside Ideon (rival side)
Panzer 發表於 24-10-2012 03:09 PM

oh i see:(.............
個人投選~太陽之牙

記憶中近年只出了再版模型/山口式/扭蛋
估計係 SR 合金喇 , 但我接受唔到細細隻既傳說巨神, 同埋我覺得 Bandai 限制呢幾套作品黎問, 睇黎都諗住出 ...
kinis 發表於 24-10-2012 04:38 PM

我本身對sr合金呢條line都唔係咁大興趣, 機械人最大既吸引係大大件, 又有得變形合體:shy:
出左巨靈神先la.之後就新舊三一...佢比得你選果d...係sr道出...好大機會會"死貨"...為了不想佢斷奶..都係出 ...
老文 發表於 24-10-2012 05:08 PM

呢堆冷門野, 搞完一大輪可能全部都係魂web限定 (e.g. 魂spec威龍):(
回復 41# fatcheong

限定仲好...咁佢可以蝕少d:43:
1.機甲界ガリアン
2.蒼き流星SPTレイズナー
3.戦闘メカザブングル
問心果句,如果銷售好的話其實遲早會出晒。重要全屈限定。:50:
oh sorry
無一套岩.............=.="