Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 爭取最低工資?廢嘅…

小弟唔知啲廢 柴 議員 係咪食X大,係咁話為廣大市民謀福利爭取最低工資,加到四、五十蚊一粒鐘都無用啦,啲野係咁加,通脹越嚟越嚴重,大家鑊、大塊木鬼鬼祟祟一年加幾次價,肉商又係獨市瘋狂加價,你班廢柴乜都做唔到,只係張物價係咁推高,究竟你哋係咪無腦架,諗辦法控制吓啲物價先啦…成本轉移咁簡單嘅道理都唔識,只識上街遊行加薪,有用咩?醒吓啦……
只能說因為佢地真係[無能]解決物價
一直以來的獨市佔據 , 係由自由市場演生出黎 ~
百佳 , 惠康可以承受租金而留下 ~
保護屋村小店的場所賣了給領匯 ~
物價因租金上昇而上漲 ~

我們的錢又流進地產商 ~
而立法會的能力唔拉布又解決唔到 .
唔小心通過左 ~ 日後惡果產生了 . 物價高了
民建聯又話唔關自己事 , 繼續派生果比老人家 ~
$10剪頭髮等社區服務黎買選票 .
入到立法會控制後又繼續出賣香港利益 ,

而地產商幾位 3 巨頭 ~
又係繼中央之後 , 第2大的權力核心 !
連政府都係排第 3 咋 ~

大家想立法會議只做到幾多呢 ?
咪就係爭取最低工資 law
人工幾貴都唔夠租貴,況且港元貶值先係事實!邊個有胆改變聯滙??港元升值不錯市民生活輕鬆左,但又會令資產價格大跌!

樓上位大大,普遍唔睇新聞的人,今次生果金件事
爭取果尐咪又比人話搞事
民建聯又無立場
到最後一刻邊度有著數咪去邊面
之後又話自己爭取咩咩咩!呢尐先利害!

生果金所用既錢點都唔夠公務員長俸的增幅
樓上位大大,普遍唔睇新聞的人,今次生果金件事
爭取果尐咪又比人話搞事
民建聯又無立場
到最後一刻邊度 ...
水水的基地 發表於 23-10-2012 06:27 PM

對呀 ~ 呢d 咪醒 law ~
北極有企鵝都係因為民建聯成功爭取的 XD