Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Bandai Macross 1/72 VF-1 (限定版官圖P12)

個變形慨念可能換轉落合金會好d,而我都幾buy個慨念.
btw我都入左,不過未整完.期望ver.2.
個人認為模型只係半完成品,仲需要自己加下工同上色先有趣味,呢條片完全係反映到齋啪的確係甩皮甩骨,未必啱玩開yamto成品同砌模型唔上色嘅朋友砌,我都啱啱喺百厭仔帶左返黎聽日開工,希望早日完成分享下。

它在日本一定有市場,因為鋪頭買仲會有折,大鋪仲有儲分回饋,計落約$5XX一套,還可以.
日本買Yamato冇香港咁平呀.
但作為一個單純想擁有韋斯利香港塞迷,睇得玩得的Yamato真係太抵啦,
我估BANDAI呢套都好多人會買一套來儲,但真正會砌的人唔知有幾多了.

如果係模型迷,都仲有原因買此作品,
因為以BANDAI功力出戰機,都好想親手砌一盒玩玩.
以個人見解,呢隻唔係太適合好細心上色,反而滲線+表面處理,骨架作輕度上色
集中心機筆塗機倉,引擎,車輪等細位,都會幾靚.
好認真咁上色,我怕反而會刮到甩晒,到時唔捨得成日變型,咁同買長谷川砌fighter mode戰機冇分別...

相信大家都會估,呢條LINE唔會長做,頂多出一條輝電影版1A/S,福卡電視版1S,馬輝電視1J.
之後應該都係魂shop吧,天神英貴整幾個靚BOX ART,都引唔少中坑大叔儲珍藏版.
I checked out some video review.  This model is very pose-able and anime-accurate.  A model is meant to be display and not to be played with like a toy.  I think Bandai did a good job for a model.  If you are looking for something to play with, get a toy, not a model.
stonekeung01 發表於 9-7-2013 08:02 PM

睇完信心又返晒嚟 ... wakaka
redfish 發表於 10-7-2013 09:03

搞乜.....睇模板D水口唔多掂, 玩死人......

不過變型系統都幾好, VF-1來講係有D突破,
希望強度ok, 飛機mode好正, 遲下入
條片真係同Bandai倒米,我覺得今次都幾失敗,佢地諗住找河森做監修是賣點,點知變成缺點,要了解河森是機&# ...
bigbigfriend 發表於 7-7-2013 10:23 PM

非常認同,特別是呢句:
要了解河森是機㭜設計師,不是玩具設計師
全ABS和PS件, 沒有軟膠PE件
http://www.1999.co.jp/10221370

已經大致齋扑完, 比想像中好 (最低限度唔會好似我較早前砌嘅 VF-27r 咁提心 [口巾] 膽) :69:
(係都出唔到個字) :63:
我就覺那盒配件出得好好。
變完一次,我除左要收返上面果番話之外,仲要... {:1_213:}{:1_225:}
冇晒意慾
stonekeung01 發表於 6-7-2013 09:33 PM
乎合預期:42:, 有YAMATO珠玉在前, 可能要BANDAI股東先會買:57: