Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] Bandai Macross 1/72 VF-1 (限定版官圖P12)

頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
必買呀!!!!{:1_206:}
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
想問問。。。其實一条同福卡機,係咪只係顏色上有分別呢?

回復 139# 凡高
隻嘢出咗咁耐都未有C兄post大作出嚟, 似乎大部分塞迷都係持觀望態度!!!
差到咁.........{:1_206:}
中左化骨綿掌甘,死士都嚇到翻生{:1_224:}
用皮用骨, 如果一舊水, 素組粗玩還可以, 但我就冇興趣買

回復 142# stonekeung01

Thanks for share!
    堅好睇!
    軟扒扒、散修修咁!
    根本只是為變型而不顧一切,我甚至懷疑除了飛行型態之外,其餘兩個型態係連企都企唔穩。
    好彩有幸睇到呢條片,如果唔係的話,可能我會高價入坑!
    而家唯有等平貨。

還是不為變型所動,繼續砌返長谷川吧!
冇晒意慾
stonekeung01 發表於 6-7-2013 09:33 PM

Thanks for share !!
睇完可以慳番.....
條片真係同Bandai倒米,我覺得今次都幾失敗,佢地諗住找河森做監修是賣點,點知變成缺點,要了解河森是機㭜設計師,不是玩具設計師,只是一味把自己的變形慨念放在產品上,完全沒考慮產品的強度和耐玩性,你看看那個機頭和腳部連接變形,我不認為Bandai的設計師會這樣設計。這完全是河森要求這樣的。
個人覺得,是次革新設計,透露了落實製造時一些弱項,例如將腿帶落飛機頭時,那支杆是否用普通塑膠就可以造得‘實淨’,或以一些‘硬’度夠強的代替品(例如:金屬)。
一些接口位有很大的改善空間,不會這麼容易鬆脫出來。

今次特意邀請河森正治監督設計是為MACROSS 30周年造勢吧,以為可以食番個市場一部份,開始時確實令人有無限的期待,出來的人形機器人雖然比較修長,接近原著,但予人感覺好似‘營養不良的青年人’,也許是設計的缺陷美。

這也許是‘趕’住推出市場,欠缺‘微調’時間,造成今次的結果。現有很大的改善空間,要一隻'完美‘可變形的VF-1S/A, 我們可能要等待Ver 2.0吧。
kind of disappointed.  but for that price it seems ok.