Toysdaily 玩具日報

查看: 8385|回復: 26

[新品消息] 1月發售: 模型 MG 1/100 多魯基斯 EW版

ew版乜唔係mk-3黎咩?

Gundam Epyon

ew版乜唔係mk-3黎咩?
kyostanley 發表於 11-10-2012 11:56

Gundam Wing (TV) [出現TV第一代及第二代機體]
Gundam Wing (OVA: Endless Waltz <-- TV後續) [出現"Custom"/Kai版, 故事上係等同TV第二代機體的, 姐係Wing Zero同Wing Zero Custom可視為同一機體]
Gundam Wing (漫畫: EW <-- TV重製, 有改動) [出現"Custom"/Kai版的"第一代"機體, 姐係將OVA中的"Custom"/Kai版downgrade返咁解]

Example:
Gundam Wing(TV第一代) = Gundam Wing EW(EW第一代) 機設唔同, 但係在故事上佢地係同一部機!
Wing Zero(TV第二代) = Wing Custom Zero(EW第二代) 機設唔同, 但係在故事上佢地係同一部機!

所以.....講返多魯基斯
當年薩古斯(米利安多)用過的機
(TV)多魯基斯MK-1 --> (TV)Gundam Epyon --> (OVA)多魯基斯MK-3

依家 (EW)多魯基斯MK-1 = (TV)多魯基斯MK-1

MG出得多魯基斯MK-1, 咁睇來 MK-2 MK-3都走唔甩, 有種的佢出齊12星座!
唔好睇小多魯基斯副骨, Leo, Aries, Virgo, Vayeate, Mercurius 甚至 G-Unit出現過的OZ機體真係通吃
而且唔好唔記得, 上面每個名都仲有MK1 MK2 MK3........
出番tv 版好過 la 上次隻惡魔都出得唔靚
回復 4# williamsiusuper

其實五子以外的TV同EW版唔一定有分別.....
依家只係名義上統一晒叫EW版
睇黎要開始搵hg1/100既多魯基斯III了
睇黎要開始搵hg1/100既多魯基斯III了
└佳→┐ 發表於 11-10-2012 13:12

MK3只係改頭, 炮, 盾, 肩甲, 配色.......
等出MG仲快

MK2更加只係改頭就得

睇來唔會再好似當年1/100 MK3咁好死一雞3食有齊MK1/2/3件
MK3只係改頭, 炮, 盾, 肩甲, 配色.......
等出MG仲快

MK2更加只係改頭就得

睇來唔會再好似當年1 ...
sniperxp 發表於 11-10-2012 01:16 PM

睇下大大想整幾多隻既姐...整曬三隻既...

搵一隻HG(齊3個頭,3個盾,2支炮)...再入3隻MG就攪掂~

等得黎...同埋有冇多魯III都成問題...話曬多魯III係OVA既機體...

就算有...定價...到港價都一定比多魯I 同 多魯II 貴....

圍返條數隨時差唔多~
回復 5# sniperxp

明顯上次隻惡魔改左好多
其實依隻已經係leo骨加多魯基斯件...
就好似渣古2.0咁

This one looks much better than the old one.
pass:62:

您的帖子長度不符合要求。
:61::$必敗無疑:$:52: