Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: benedict

[分享討論] DX12 取貨有感而發

其實我覺得HT算做左野, 開頭公報Q4出, 等班炒單以為12月出有時間放單, 突然黎個十月出貨殺個措手不及, 炒單黨要選擇賤放張單?撻訂?定係再加注攞貨? 人生交叉點, 攞左貨可唔可以以理想價放出? HT終極出幾多貨? ............. 炒家為左個幾百一千好煩惱呢.

我只求自用, 7月8號單, 慢慢等
點解你覺得 HT 會有現貨賣呢? 受歡迎的 Ironman MK IV 同 MK VI, 你有無見到有現貨賣?
coltrane 發表於 10-10-2012 06:09 PM

師兄,MK4我唔知,
但MK6真係曾經有小量現貨賣,
不過好快俾人掃晒...!!!!!
回復 20# vanhelsing

好似行唔通喎!咁咪又好似首日開訂咁,一日幾百人嚟攞,都排餐死。
mk1 2.0一样照插水喔,虽然插得唔系劲
我記得之前好似有ching講過, 收到office消息, b 同 j 都會做大量貨, 對付炒家, 有排坐貨.

但到目前為止, 頭一浸的y記賣家, 都賺緊錢...................

BATMAN算開訂得耐.................... 遲d ironman mark vii可能仲渴市
回復 6# chankb

請問點解H記要解決炒首日單同冇人取首批貨現象

回復 36# 558558

作為一個正常運作既生產商,減少貨存同 加快將貨品變銀紙係營商之道, 亦係每位CEO由大至Walmart小至街口雜貨鋪每日都要解決處理的事項。

因貨品分批出貨, 首日單有炒賣價值, 也導至首天開賣大排長龍, 但首批又少人取貨, Howard話要打擊炒賣, 至於點解H記要打擊我就唔清楚, 可能眼紅炒家卦。
我之前都建議過,首日單開始,由打電話call取貨日起,
3日內取,必定有貨,如3日後先去拎,剛好第一批貨又派完,
就要等第二批,如此類推,訂單照舊30日有效。
咁樣可以縮短之後訂單等貨o既時間,
亦可以打擊炒家大字標題"已可取貨",
而慢慢放售。因為首日單太多人訂,而又冇人拎,
HT要預留足夠貨量,導至派貨日停滯不前....!!!!
回復  558558

作為一個正常運作既生產商,減少貨存同 加快將貨品變銀紙係營商之道, 亦係每位CEO由大至Wa ...
chankb 發表於 11-10-2012 03:39 PM

張單話三十日內要取貨, 咁算唔算有控制?
張單話三十日內要取貨, 咁算唔算有控制?
coltrane 發表於 11-10-2012 03:55 PM

呢條條款係比H記有法律理據去殺訂金同中止該(單)買賣合約, 一般來說做生意都係唔想得失客人, 我未聽過有brother因為過咗30日不能取貨, 所以唔知H記有冇切實行使此合約權利, 其實比客人過期取貨比殺訂賺更多。

呢條條款對炒賣首日單唔知有幾多阻嚇力。
回復  vanhelsing

好似行唔通喎!咁咪又好似首日開訂咁,一日幾百人嚟攞,都排餐死。
magiam 發表於 11-10-2012 10:20 AM

咁要睇熱玩具是否肯投入資源了,開多幾條line,揾多些人去分貨的話,理論上可行的。
依家間舖頭咁細,攞貨俾錢都係排得一條隊梗塞啦。
回復  dvddvdhk

hahah~真正既玩家~都希望有跌冇升既時候!
sonsonsun 發表於 10-10-2012 09:34 PM

哈哈 !! 條數計落有著數 , 高質素但價錢平 , 你話係咪好想買多隻 ?
今晚入去問,八號單或要下星期。so sad