Toysdaily 玩具日報

查看: 7342|回復: 42

[分享討論] DX12 取貨有感而發

小小弟係12inch新手,第一次訂ht野,終於到派貨日,有一點分析!
今次DX12奇多人訂,大部份都係炒家請排隊黨訂,所以DX12好大機會變蟹貨!
首先,以batman呢個咁受歡迎的角色我個人覺個ht一定會做多d貨,派完貨後有小量現貨賣!
幾日前開始派貨,但點解到今日先派到第2日(包括6點後),好明顯ht係返左一大派貨但炒家佔頭2日好多單而唔拎,造成派貨慢。可能有人話點解ht唔派多幾日橫掂炒家都唔拎,ht應該係返幾多派幾多,唔會派多,如果唔係遲d訂的人拎晒,早d訂的人冇得訂,ht又被人捱罵!
另一個分析,點解炒家唔拎貨?因為係成本黎講,已經比左800蚊出黎做訂,又比左錢排隊黨,我炒張現貨單同炒貨賺的錢差無幾,所以唔洗比埋尾數就有得炒,比著我都唔拎貨啦。PS:佢地唔拎貨,就少d貨係市面,在短期內又可以賺心急玩的人錢!
炒家會撻訂?我估就唔會,佢地會盡量炒單,但如果d單賣唔晒的話始終要係30日內去拎,應該佢地2x日就會去拎,最後由賣單轉為賣現貨!
最後,由於今次除炒家外,好多玩家都有訂,而也聞說有師奶走去訂。如果大家一齊唔幫襯炒家買單或者現貨,等多一陣d炒家同玩家拎晒貨之後,佢地一定大蝕(比錢請排隊黨),因為今次真係有好多貨,炒家又冇可能hold好多貨好耐等到小貨個價升返,差唔多派晒後個價跌返,就算最後佢地賣正價都蝕。
所以各位想後追的巴打們千其唔好而家後追,我認為遲d一定有正價玩!
以上分析係小弟愚見,大家開心討論!:64::64:
頭像被屏蔽
分析漏左而家好多強國人都玩HT,所以賣唔晒拎上去賣原價(人仔),佢地都唔會蝕
加上batman依D熱門野,有人落坑,就有人會後追,除非佢再出2.0/dx??,咁就要蝕賣lu
頭像被屏蔽

之前船長, mark ii, mark v, 超人............. 果d炒燶晒, 因為ht開訂幾個月, 不停收單, 以致貨多到水浸, 而家仲有平貨執.

但後來ht控制反個出貨量, 幾隻大熱東西, 一至兩星期就cut訂, batman, black widow, joker, mark vii..................

睇反mark i 2.0, 就已經同mark ii, mark v 唔同, 出貨數量控制反好, 就唔會一地都係死貨.

所以, 而家d大熱產品, 又走反上去有價有市的情況.
H記要解決炒首日單同冇人取首批貨現象, 只要唔跟次序派就得, 例如在頭一批客中抽派, 首日單自然失去其炒賣價值。
頭像被屏蔽
回復 3# jerrychan

上面大把客搶就不如直上北面加價加推啦, 唔好係香港Yahoo賣場囉...

幾年後就算唔溶膠, 我估都有新batman...
玩玩具搞到好似炒樓甘! 記住做玩具, 材料是膠; 樓材料是地!
地可以計, 膠有幾多, 佢做幾多, 市場是計唔到。
賺和蝕, 佢地自己會計架啦, 不用擔心他們。
我只擔心我有冇得玩姐!
:38:
回復  jerrychan

上面大把客搶就不如直上北面加價加推啦, 唔好係香港Yahoo賣場囉...

幾年後就算唔 ...
chankb 發表於 10-10-2012 05:56 PM

讚成wo 例如頭1-3日抽派
咁都可以減少一堆湧去排第一日單既人流問題
小小弟係12inch新手...
...以batman呢個咁受歡迎的角色我個人覺個ht一定會做多d貨,派完貨後有小量現貨賣! ...
benedict 發表於 10-10-2012 05:30 PM

點解你覺得 HT 會有現貨賣呢? 受歡迎的 Ironman MK IV 同 MK VI, 你有無見到有現貨賣?
回復  jerrychan

幾年後就算唔 ...
chankb 發表於 10-10-2012 05:56 PM

因國內有17%增值稅及入口稅問題, 是好難同水貨客競爭, 及HT利潤會少咗, 唯一方法是香港賣貴D, 我念冇人想!
回復 12# kongtat

賣貴d去防止水貨客?  商家佬聽到真係開心死。

要防止走水貨, 唯二方法是關口打重稅。
頭像被屏蔽

回復 14# communistic

關口打稅係包括人流(水貨客)同物流(郵寄/貨運):67:

乜而家用快遞貨品北上係唔駛打稅架?  如果係你一日寄一個LV北上, 一年咪可以賺幾十個...