Toysdaily 玩具日報

查看: 27081|回復: 31

[分享討論] 小品分享精選 vol.31~~~Ultra Act~~~Ultraman Gaia Supreme Version

一個描寫地球大地之光的戰士~~~聯合海洋之光戰士和地球上的菁英分子~~~對抗根源破滅招來體的故事~~~:78: 為平成超人系列其中一套超高水準之作~~~亦是我最喜歡的一部作品~~~:$

Gaia Supreme Version~~~超人佳亞第二十六話登場~~~為 Gaia 最強之型態~~~但設定只可維持大約一分鐘的時間~~~:78: 事源某一次在 Gaia 與 Agul 互相激烈戰鬥之下~~~引發空中出現了一個大型黑洞~~~根源破滅招來體的巨龍 Zorlim 乘機從黑洞入侵地球世界~~~:74: 幸得藤宮恍然大悟~~~捨棄海洋力量交予我夢~~~令 Gaia 得以大地和海洋之力合一進化成 V2 和 Supreme Verion~~~把強敵 Zorlim 擊退~~~:!

今次這盒 Gaia Supreme Version 是魂限品~~~:51: 內容包括 Gaia SV 本體~~~三對可換手首~~~Shinning Blade 和 Photon Stream 的特效部件~~~:52: 一對用作發射光線時的固定手肘前臂~~~紅藍能量燈~~~和用作連接地台的背部小部件~~~:)

Gaia SV 身型頗為健碩~~~肌肉感十足~~~:DD 各部上色中規中矩~~~UA 系列的超人不知怎解總是會有點瑕疵的~~~不過沒有明顯問題也就算了吧~~~:62: 素體各部關節活動範圍一如以往 UA 人偶~~~但兩邊肩關節明顯比其他地方為鬆~~~:x 幸好還可以定到姿勢不至於即時墮下那麼嚴重~~~:67:

依照說明書的指示~~~拆下雙掌便可以裝上 Shinning Blade 的特效件~~~:74: 裝合方法不是太困難~~~只要留意手臂角度和站立時的平衡便可以了~~~:)

到了最強光線 Photon Stream~~~:^ 我先沒有換上發射光線用的固定手肘前臂~~~純粹以手臂本身的關節來擺放發射 Photon Stream 的姿勢~~~:36: 結果原來是可以的~~~只是手腕關節在屈曲時有丁點不自然的感覺而已~~~:61:

接著又試試拆下前臂~~~換上這對不可動的固定手肘前臂~~~:66: 這種拆件換件的方法在 SHF 會間中使用~~~但用在 Ultra Act 上似乎是第一次~~~:78:

換了固定的前臂後~~~發射必殺光線 Photon Stream 的姿勢還是一樣~~~但今次的手腕關節屈曲得比較自然~~~:73:

把 Gaia SV 和 V2 放在一起作比較~~~SV 的健碩高大顯得 V2 很瘦弱的感覺~~:44: 而兩者的上色水平相若~~~沒有格格不入的違和感~~~:65:

後記: 整體 Gaia SV 的水準算是交到功課~~~未有訂購而又有興趣的朋友不妨考慮一下吧~~~:57: 我想在來年二月推出了 Agul V1 之後~~~Gaia 的 V1 版本亦會很快公布推出日期~~~還滿期待的呢~~~:handshake:

頭像被屏蔽
Well done brother:71:

每次看brother的report,都是一種享受,正呀。
第一個 (?) 入黎十卜 :77:

小弟都有入呢隻, 不過感覺上小小美中不足嘅係 (其實係主區都好似提過), 就係笨呆顧上不顧下 -- 剩係替 Gaia SV 做擴胸手術, 但係條腰同埋下盤卻冇同時加大, 結果就變成左上重下輕囉 :38:

話 V2 「瘦弱」, 其實係兩位扮演嘅人擁有完成唔同嘅體格, 所謂「瘦」果位其實都幾「科」架, 留意吓套戲入面做 Team Gull 神山隊長同埋 Team Hercules 桑原隊員兩位就明我講乜架啦 :DD

P.S. 我自己果隻只係髖關節 (大脾) 稍鬆一 d (UA 通病???), 其他大致上冇問題... :(
Well done brother

每次看brother的report,都是一種享受,正呀。
聶風 發表於 9-10-2012 09:02 AM
謝聶風兄支持~~~~~~~~:77:
第一個 (?) 入黎十卜

小弟都有入呢隻, 不過感覺上小小美中不足嘅係 (其實係主區都好似 ...
garykctse 發表於 9-10-2012 09:06 AM
睇落又有啲上重下輕咁喎~~~~~:DD
SV 主要係由中村浩二扮演~~~佢真係幾大隻~~~係 W 劇場版都見過佢真身表現~~~~:! 而 V2 通常由權藤俊輔扮演~~~佢身型就比較平均~~~:)
今次能量燈處理方法和V2不同, 效果好好多
some大出psot, 支持!!!
redfish 發表於 9/10/2012 09:40

我又反而冇留意喎... :DD 今晚返去研究吓先 :73:
很健碩:handshake:, 經SOME大REPORT介紹看看, 真的比其他的明顯大隻, 精精精:$
始終不喜歡筋肉人的ultraman:(
支持Some大~~~
呢隻SV佳亞我訂咗未拎,雖然唔差~~不過我反而期待出佳亞V1~~~
redfish 發表於 9-10-2012 09:40 AM
呢點又無咩留意喎~~~~:DD
some大出psot, 支持!!!
sckoko 發表於 9-10-2012 10:51 AM
THX sckoko 兄支持~~~~~~:)
我又反而冇留意喎...  今晚返去研究吓先
garykctse 發表於 9-10-2012 10:57 AM
能量燈凸出黎我都無留意到~~~~反而吉田個能量燈凹落去造得唔好~~~:(
很健碩, 經SOME大REPORT介紹看看, 真的比其他的明顯大隻, 精精精
ZIN 發表於 9-10-2012 10:59 AM
謝 ZIN 兄支持~~~~~~~~:handshake:
能量燈凸出黎我都無留意到~~~~反而吉田個能量燈凹落去造得唔好~~~
謝 ZIN 兄支持~~~~~~~~
Somebody_Ex 發表於 9-10-2012 11:29 AM

今次SV就係用左燈底凹入上銀油, 正常打燈下已經好閃
支持Some大分享:)
唔知點解小弟真係唔多鍾意隻玩具:(
support!but I cant buy it:79: