Toysdaily 玩具日報

查看: 8666|回復: 23

[分享討論] 為沉船事件高反對TD仲用彩色banner

請用黑白,為港人默哀
其實唔駛下下太刻意一定要轉黑白色
黑白色咪令大家更記住d唔開心嘢
keep住彩色亦唔會代表我地唔尊重今次事件
呢d講心嘅
如果係要執著...不如話大家 香港發生左今次慘劇, 大家仲有心情上TD睇玩具...
上得TD, 當然係上放鬆下,開心下
做番少少野者...吾係話要迫人記住佢..
不過TD已經做左佢既決定...
係上TD既同時...見到個黑色既BANNER...會諗諗起件事..
係層次既問題, 如果係事件家人...當然上TD既心情都冇.
但係我地同D傷亡者吾熟, 吾會話上TD既心情都冇, 當然身邊有D感性既朋友會大反應,
因人而已, 可能我地簡單既默哀, 或者著件黑色既衫,,然後做番平時既自己, 已經好夠, 當然咩都吾做都冇問題,
只係係玩玩具, 開開心心既同時, 留番少少空間, 去記一記念呢件事, 所以先反對TD咩都吾做,
咁點解玩玩具開開心心嘅同時,我地都要去記住唔開心嘅事先?
一日廿四小時,當我地減去十小時睡覺時間,仲有十四小時
上TD斷斷續續當最多有一個半至兩小時
都仲有十二個鐘入面俾我地掉念或者默哀
何必執著TD做咩唔轉黑白色
我相信你除左上TD,應該仲有其他時間同空間俾你自已靜靜咁掉念呢次事件
呢個 POST 令我醒起上年日本地震核災
呢度有 D 大大覺得大家仲咁熱烈傾 '日本玩具' 係冷血行為
大家直頭唔應該再出玩具 POST
咁又嚴重左D, 我吾係呢個point喎
吾緊要啦, 人人都有不同feeling, 或者我去番其他地方掉念,吾左大家,
現代人根本「不思考」「道德」與「正當性」這些議題,他們腦袋裡的「道德」與「正當性」,都是速食得來,然後不經深思就直接吞下,甚至拿來攻擊立場不同的人。

歡迎對號入座.
現代人根本「不思考」「道德」與「正當性」這些議題,他們腦袋裡的「道德」與「正當性」,都是速食得來,然 ...
warxv 發表於 8-10-2012 06:44 PM

我認為只因香港人容易因為某些”熱潮”而起鬨
十分認同,我認為TD以後都要轉用黑色既BANNER,以哀掉全球每日不幸離世嘅人士.
其實咩黑色,咩默哀,小弟真係極之不解,是否你著左黑色衫、fb 轉黑色 icon , 先代表你尊重死者?定係你只係著黑衫自拍,然後放相上 fb 既「演員」?又話要默哀,但其實默哀時,你又諗緊D咩?每日有意外,又唔默哀?是否死得人多的意外就要默哀,死得人少就唔洗默哀?
百思不得其解。
現代人根本「不思考」「道德」與「正當性」這些議題,他們腦袋裡的「道德」與「正當性」,都是速食得來,然 ...

認同.........:67:

非常同意... 的確... 現代香港社會上好多人都無獨立思考能力...

不過小櫻就想講... 好歹喱度一個堂堂大大網站... 連做個樣都嫌費事嘅話... :67:
PK D講句日日都有人死架啦。我有個中學師弟和大學同學個老母都是死者之一裏面,哪有如何。

如你親人瓜了,你會穿黑衣。但你一個普通朋友親人瓜了,你穿不穿黑衣啊?如朋友個朋友全家人瓜了,你穿不穿黑衣啊?大佬。常常都有香港人車禍中死去,你要不要每天默哀啊,要不要去殯儀館鞠躬啊。

心裡知道人生禍福無常就好了,自己心裏希望死人安息早登極樂、祝福他們後人安好就好了。

不用打鑼打鼓叫人別人做自己對死者心意的事情。

真不知爲什麽這些小事都要煽動一番??
其實樓主某部份睇法係岩既
"只係係玩玩具, 開開心心既同時, 留番少少空間, 去記一記念呢件事"

咁好簡單,開一個POST比大家留言就可以

但我既睇法係,大家入來TD睇野都係開心既, 例如買左好野,影左D靚相,同D網友吹下水,都係想開心地同人分享嘅(遇到黑店者除外:58:)

但如果有巴打對呢件事感覺太傷心,唔想入去睇,去唔去呢個POST留言就係個人選擇

假設TD轉左黑色LOGO,我未作出選擇就已經睇到

悼念某一件事都要睇場合, 就正如你會唔會去人地個婚宴做默哀儀式?