Toysdaily 玩具日報

查看: 6056|回復: 20

[詢問] 買MG/RG好?

我係一個新手,多砌HG,
我個FD叫我試下MG,
錦我就去奇趣行行,
見到個正義(RG)<<好似係~$180-160,唔係好記得,但係真係好平,
錦我買MG/RG好呢??

重有個小問題,MG黑RX0 D關節好唔好,買唔買得過?因為在下都幾中意佢
可以上dalong.net看看
RG在 HG那頁
視乎你是否想試下接觸其他比例,或是鐘情1/144

個人比較喜歡MG的1/100比例, 細節也比一般1/144多
RG沒玩過.....嫌它太細, MG有時都砌到我眼花了,
RG見到佢底零件咁細件有恐懼, 試過跌D細零件彈左唔知去邊
要叫屋企人唔好掃地吸塵, 搵左兩日先搵得番
RG咁細件好易整斷
I prefer MG cause I like my model big.
RG只砌左自由一隻,必定失望,好易鬆。
我以後唔砌RG,寧願砌MG算。
錦MG黑RX0買唔買得過?
因為之前見到OOq 328蚊 都幾想買
在唔睇$既方面,買咩好呢?

對於rg,我又持不同看法啊!!!以往玩開HG,一轉有MG,的確有衝擊,因為係新比例、新開發,之後到左一排,因為MG砌多左,尤以WING系列嚴重,次次見到對腳都覺得一樣咁樣(你睇下WING系列就明…又或者只係本人覺得差唔多野…)所以一段時間怕左MG,到左有RG,見到$180左右,又好似幾OK,咪試試囉,覺得係MG既小型版,對於玩過MG既我黎講,值得一試,當然,有大大玩過自由,可能佢上身重,故此易鬆,我玩綠渣、自由、MK2,都覺得唔錯,或者咸魚青菜,各有所愛啦,重有隻正義未開動(因前排唔知做咩大減價,魚半左右就在社團買了未玩),都可以一試,但見大大你玩開HG既,而家可以試試MG,之後先玩RG都唔遲,因為係輕量版MG。對於零件細…係,我認同!你有無試過0係地下要搵一粒「透明既飯粒」丫?我試過呀!咪就係我隻RG綠渣隻眼囉!!!但係砌模型、玩玩具呢家野,跌野就有可能架啦,我玩神話都會跌聖衣部件架,要小心囉。
而RX0…,我有隻白色,有少少火…因為自己砌得唔好囉,成日想變身都做得唔係幾好…而黑色又係幾另類既,唔睇$$呀?呢D模型都叫抵玩丫,因為真係由頭到尾你玩晒架嘛﹗$400由頭到尾都係你一手包辦,唔似其他玩具,玩一日半日就……供奉,所以唔睇$$$係可以買黎玩架,都好型丫~
MG又大高好玩,唔玩當守護神!:52:
我覺得RG.MG都各有優缺點.預算足夠的話.建議不妨兩種都買一隻來組組看.
組過後.相信你就會發現HG和兩種的不同.
我的話RG都有買.MG則是挑喜歡的買.兩種都覺得不錯.
不過最近的MG將"可動手"取消這點.感到有點不滿而已.
mg有出正義? 我仲以為得無限正義添......
回復 10# bigtomm

RG呀=_+
各有各特式、開頭玩的話我建議,MG係首選,因為件會大件D,RG真係好細
但RG對我呢d間房細的人黎講真係好正~~
我喜歡RG,覺得它真的很精細,不過上色的時後眼睛真的會壞掉! ^_^
首推MG,&#32454;&#33410;好
RG&#34429;然精&#32454;,不&#36807;始&#32456;系144,太&#32454;