Toysdaily 玩具日報

查看: 2226|回復: 13

[吹水專區] 近來找工真是吾易呀!

我公司6月layoff人(我都被layoff),但我重有幾個朋友到今日都未找到工作.....:cool:
我公司6月layoff人(我都被layoff),但我重有幾個朋友到今日都未找到工作.....
mkyfk 發表於 21-9-2012 11:48 AM

希望你朋友不要氣餒,
失業沒收入當然苦,
但是不要連找工作的信心都消磨掉,
就算是失業的日子, 也不要閒著,
KEEP住返工的狀態, 可以找工作, 或找些東西學, 做義工,
工作易找, 但找/做工作的信心, 失去了就很難恢復得回.
加油!
回復 2# cliffordchan107
真的,找工作的信心真是好重要,無左就死得啦!
不過直到年底前都會好難找,市場得返好少,好少:ice:
回復  cliffordchan107
真的,找工作的信心真是好重要,無左就死得啦!
不過直到年底前都會好難找,市場得返 ...
mkyfk 發表於 21-9-2012 03:49 PM

我做TRADING的, 歐美訂單都少咗好多, 內地的廠也關了不少,
外需減少了, 靠內需也頂不多久,
希望這段時間快點過去.
現在又qe3,最低工資又未落實,再加上出口術經濟差吹左成年,好多顧主都睇定d先,我也仲未轉到工(好彩我諗住揾到先走)
回復 4# cliffordchan107

真是吾知幾時至好:unhappy:
回復 5# yugi
我都想轉工,下年年頭啦:o
有樣野係真,
如果發現自己係一段時間入面都仲係搵唔到野做既時候。
唔理係KFC、麥記定七仔照做著先。
因為完全停落黎精神狀態係會出現嚴重折扣影響之後見工同個人既自我價值觀平衡。
所以真係唔好彩係咩工都要做著先keep住個人既精神狀態。
回復 8# 太歲
totally agree......:78::!
回復 8# 太歲

好同意CHING所講...
個心一散, 更加冇動力去搵工...

P.S. 樓主介唔介意講下你做邊行呀?? 可以幫你留意下身邊有冇 D 適合的廣告 WO
我公司請唔到人:70:
回復 10# 36韜
ME and PM:he:
回復 11# gundamrx782

why?
之前辭左工....
真係真時可以係屋企行行企企過左一日Orz

一定要努力「定」係心肝!因為有時真係會一路懶懶閒....
雖然搵工唔係一下子....不過keep住有去做d野...唔係整懶個人....
俾心機!