Toysdaily 玩具日報

查看: 33021|回復: 26

[玩具攝影] 馬沙之反撃!!!!—ROBOT魂 NU GUNDAM VS SAZABI 玩具分享

當日出得NU,就一定會出埋SAZABI,出得呢兩隻,就一定要影下當年大戰既一幕。最強對最強,宿敵之戰,如果要數高達史上最好看既戰役,馬沙之反撃最後一幕,一定走唔甩。重現經典,一定有好多不足的地方,請見諒﹗去圖﹗http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/686045/index

今次專登跟番原著,兩隻野都唔係原裝上陣,因為兩隻野之前都打過其他人,消耗了一點,這才顯得王者對決更有意思﹗

記得當其時阿寶FEEL到馬沙係附近,兩機飛隻仔出來打住先﹗

兩隻炮你追下我追下,一齊死。由於SAZABI沒有張開的浮游炮,所以借住FORMANIA個個用住先~~

兩隻野一來就格劍。想回來,很感動,馬沙阿寶第一戰都有近身野睇,當時阿寶完全不敵,一年戰爭後期,阿寶已經同馬沙打到勢均力敵,甚至更強了。去到Z世代,兩個人無打過,唔知高低,不過從操控力奇戴亞斯的能力而言,阿寶應該強過馬沙啦已經。最後,0093世代,沒了,阿寶全勝。雖然馬沙係好型,不過都係輸了,繼續去圖﹗

一開始格到幾野﹗

之後來回斬多幾野,阿寶就出招了

一野就斬下去

原著係隻手臂甩左,無過呢度就甩手代替好了

之後馬沙一腳踢開左阿寶把劍

之後開始肉搏戰了

一拳拳打埋去。最大件事係SAZABI個控制室係個頭度,變左野野中哂,感覺上有點一年戰爭既感覺。想當年RX78一野打去自護個心口度,點知原來致命位係個頭,結果兩敗俱傷了,今次阿寶明顯唔講得笑。呢一幕睇幾多次都覺得熱血沸騰(我的意思是睇卡通片個陣~)

之後馬沙想企圖按住阿寶隻手,雖知佢個時應該係得番一隻手

之後阿寶一野摑下去

再加多腳

唔同角度都影一影先

然後再一野衝埋去

唔同角度都影一影先~

撞到SAZABI飛起左

再右勾拳

左右開弓,一野一野咁打

再打

再打

最後昇龍個野應該無,不過打GVG個時有~最後個野係爆駕駛倉,不過未出魂SHOP,遲下先補番~~

最後兩隻機一齊合照一下先~

其實沙煞比真係大隻好多下.....

互相對望下先~~呢度你地會望到到隻高度上既差別~~

我專登由大而小咁一張一張圖咁SHOW出來~

最後,來一個總評先~
得益於高可動度,其實兩隻野要做動作唔難,關鍵在於點整先似打緊交~
大家都知我成日影單機,但係兩隻機真係好少影~
雖知之前好想影CODE GEASS既紅蓮對LANCELOT,不過諗起LANCELOT衰過軟皮蛇就打消呢個念頭
之後F91個個都有影,但感覺個時都係做得唔太好
希望呢次NU VS SAZABI既效果會好少少
最後兩張對望既圖,我諗左好耐,點先整到一點「宿命之戰」既感覺,諗唔到,結果就整兩隻野一齊企,感覺又OK~

講番兩隻玩具先。
講真,SAZABI的確係有改善空間
至於NU,個樣既正面可能要搞搞佢,但其他地方近乎滿分,無咩可以再挑剔既地方~特別係側面,佢個嘴個幾個小「坑」同細紋,真係做得好好﹗
最後,大家如果想睇多D R魂玩評報告,可以到我既BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/686045/index
上面分左唔同既SIDE,依家加埋都成七、八十個玩評,有D報告無文字既,你地都可以係TOYSDAILY搵番個文字本~~
:64:
另外,山口式、METAL BUILD、超合金(MACROSS系列)個D我都有玩,大家都可以望下架~
好有動感,謝謝分享!
:71:圖文俱佳~ 睇到勾起D回憶:shiny:
正:71:..................
正:71:一流...好想買:handshake:
wow!  perfect movie feel!!!!!:handshake:
great shots!

fm jp player
好正, 多謝大大分享!
監視器香左!!:DD

真係唔講得笑:x  
回復 10# ava03042003

呢個動作我都想整,不過我D支架唔夠力,頂唔住隻SAZABI
nice photos of a couple of nice toys.  support.
連邊幕出左幾多粒bit都計住黎影好野啊:61:
回復  ava03042003

呢個動作我都想整,不過我D支架唔夠力,頂唔住隻SAZABI
kkkiii0079 發表於 19-9-2012 11:39 PM

頂住隻nu 反轉張相 :34:
回復 1# kkkiii0079

我唔係高達fans..但係呢2隻真係高達既經典:71:,全部高達我都係鍾意阿寶同瑪沙.高達真係影響力好大...連機戰v gundam都係主角,你話點可以唔入呢,樓主你果張瑪沙踢開阿寶把劍果張好正,我之前都有諗過咁影,把劍你係咪用手渣住影?