Toysdaily 玩具日報

查看: 3832|回復: 19

[詢問] Sep 2012 你還會購買日本有關物品嗎"?

Sep 2012 你還會購買日本有關物品嗎"?
例如:日本食品Sabu sabu放題之類"?
日本玩具模型?
日本動漫,特撮等等之類"?
我啱啱落左G叔既深淵.......:!

點解唔會買?????????????????其實有好多野都made in china...當然..我更想要日版
買!!什麽地方的產品好,就買那裡的。繼續買日本figure、漫畫、食品、AV產物∼∼∼∼
如果真系冇人買日貨的話好多中國工人會冇工開
因為好多日貨都系 made in china
買同吾買只系正同吾正既問題
咪玩啦......:78:
因為愛國 ~ 所以會繼續買 , 唔買好多中國人冇野做 ~
2013年日本年曆繼續訂

CL-171 杉本有美
CL-207 丸高愛実
CL-213 池田夏希

http://try-x.jp/shopping/index.p ... serch_kword_id=3001
for me 除左玩具... 之前買左唔計,  之後要用其他野都可用其他國家產品代替.

電器, DC, notebook ,cell phone 可改用3星,

即食麵, 改食農心韓國辛辣麵,

其他野衣服都無乜用日本野.
又係呢D POST
真係避得到嗎? 電腦底版個D組件, 電話裏面個D CHIPS
真係多舊魚
又係呢D POST
真係避得到嗎? 電腦底版個D組件, 電話裏面個D CHIPS
真係多舊魚
luciferdark 發表於 20-9-2012 12:36 PM

除實體外,隨時入便成個"技術"已經係日本有份研發..電視,洗衣機、微波爐....
所以係自我情緒發洩多於一切

用緊某一國家出的產品吾代表就真係全國產....

The world is flat....
如果有一天你上班老闆催你交文件而成個office得一部日貨printer,再要趕番屋企煮飯但可以回家既車系日貨;屋企系35樓但部昇降机系日貨,回到家35攝氏度兼身水身汗但部冷氣系日貨,去雪櫃度想攞冰水飲部雪櫃系日貨,頂吾順心跳停左部搶救儀器系日貨
除實體外,隨時入便成個"技術"已經係日本有份研發..電視,洗衣機、微波爐....
所以係自我情緒發洩多於 ...
takeshi 發表於 20-9-2012 02:40 PM

所以國內理性個班已經係度講, 要抵制日貨, 要先抵制蠢貨:38:

如果有一天你上班老闆催你交文件而成個office得一部日貨printer,再要趕番屋企煮飯但可以回家既車系日貨;屋企 ...
lacus 發表於 20-9-2012 04:04 PM

咁你又誇左D:66:
由細到大都吸食大日本的精神鴉片!
好難誡得到!!!:DD
所以係自我情緒發洩多於 ...
takeshi 發表於 20-9-2012 02:40 PM

更煩係,打正日本牌子的卻是MADE IN CHINA,反而其他如I-PHONE5裡面先有真正MADE IN JAPAN的零件...