Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 寫意型仔

[詢問] 新手問題

你好,請問一下:我是用水性油的...最後噴消光油..可不可以成隻高達砌好曬才噴消光的??如果成隻高達砌好曬才噴 ...
寫意型仔 發表於 21-9-2012 06:33 PM

這會有很多位噴不到……
要爆裂的話,你也阻不了。

告訴我,你認為沒加開油水值接上色有問題的理由。
回復 16# AIRU

請問咁係咪剪件打磨好,一件件部件上好色,等干,再一件件部件貼好貼紙,再一件件部件噴反光/消光??
等反光油干了..最後先砌好成隻高達??
回復  AIRU

請問咁係咪剪件打磨好,一件件部件上好色,等干,再一件件部件貼好貼紙,再一件件部件噴反光/消 ...
寫意型仔 發表於 21-9-2012 10:02 PM

完全正確,孺子可教也:71:
回復 18# AIRU

AIRU..好感謝你多日來詳細解答我呢個新手問題!!

通常噴水性油要幾長時間才干透的?
我昨晚7點噴了油.到今早九點沒噴消光就砌件..可能油未干透掛..砌完之後發覺白色部件有些金色粉 :79: (白色/金色一齊砌隻手)
又要拆曬出來噴過 :80:
回復  AIRU

AIRU..好感謝你多日來詳細解答我呢個新手問題!!

通常噴水性油要幾長時間才干透的?
我昨 ...
寫意型仔 發表於 21-9-2012 11:09 PM

記得郡仕的是半日左右……如果不太厚的話
這也是我寧用油性也不用水性的原因:(
回復 20# AIRU

但我覺得水性油洗槍方便,噴完/轉色用清水洗就得..同埋水性油我有時唔用開油水開油 :67: