Toysdaily 玩具日報

查看: 3191|回復: 20

[詢問] 新手問題

我係新手.大家好.本人第一次砌高達,素組一隻RG o既 Freedom,  (剪左組件出來無打磨,呢D是否叫水口位???) 比個同事話唔合格 :79:
跟住上網睇到好多上左色的高達模型...型仔到 :66:

攪到我的起心肝 , 我都要學習一下打磨..上色........都爬左幾日文喇..但不知如何入手 :(

現在想請教一下咁多位,

1)剪完件打磨,要無縫就上筆地,干了之後再打磨

2)噴全光 / 半光 / 消光  ( 3樣有什麼分別的? )

3)噴保護層 (是什麼來的?)

4)等保護層干了之後再噴色

5)等色干了之後貼貼紙...再噴保護層??

我以上的步驟有無做錯??我係用MR.COLOUR油性油的..

另外買左隻MG.想剪完件磨好砌好曬再睇下邊個部份上什麼色再拆出來上色,咁做會唔會很傻?
因為咁樣我先知清潔邊個位上什麼色好睇

唔該曬大家:!
1. 正確
2. 反光 / 半反光 / 無反光,這你會易明白一點
3. 你指噴灰?
4. 正確
5. 正確

「另外買左隻MG.想剪完件磨好砌好曬再睇下邊個部份上什麼色再拆出來上色,咁做會唔會很傻?
因為咁樣我先知清潔邊個位上什麼色好睇」
只知你不是用膠水接合了是行的。
不要只駒泥於別人怎去看,
而是在於你想要如何表達或表現你的作品風格,
你喜歡的,高達也可以變痛高達。

回復 2# AIRU

你說的噴灰我爬過文是指噴了灰色水筆地,就可以看出那個地方磨得不夠好..就可以再打磨..

再請問第 5 ) 噴的保護層物料正確名稱是什麼?

另外水口位是指剪件出來的位置嗎?
不要只駒泥於別人怎去看,
而是在於你想要如何表達或表現你的作品風格,
你喜歡的,高達也可以變痛高達。
AIRU 發表於 16-9-2012 09:33 PM

我是看到別人的高達可以做到咁靚..我都好想自己動手整靚自己隻高達 :D
回復  AIRU

你說的噴灰我爬過文是指噴了灰色水筆地,就可以看出那個地方磨得不夠好..就可以再打磨..

...
寫意型仔 發表於 16-9-2012 09:35 PM

水口位是指剪件出來的位置 <- 正確

噴的保護層物料正確名稱是什麼?
說穿了就是一層透明油。
買去時說透明保護油,大多知你買甚麼的,
只是你要反不反光而已。

回復 6# AIRU

先好多謝你解答我咁多問題..好多謝你..

咁我第2,3點即係可以一齊做啦?只要我買透明保護油時講要不反光的透明保護油就得啦???
回復  AIRU

先好多謝你解答我咁多問題..好多謝你..

咁我第2,3點即係可以一齊做啦?只要我買透明保護 ...
寫意型仔 發表於 16-9-2012 09:55 PM

噴保護層是最後步驟,
基本上你說買消光,店員也知你買甚麼,除了夢游店員。

回復 8# AIRU

那我:
1)剪完件打磨,要無縫就上筆地,干了之後再打磨

2)噴灰筆地,要打磨就打磨,不用打磨要先噴保護底漆的消光再上色了?

3)等色干了之後貼貼紙...再噴保護層??
基本上嘖完灰已可上色的了,何來「噴保護底漆的消光再上色」?

1. 剪件
2. 打磨修飾
3. 補畢地 / 無縫 / 再打磨
4. 噴灰 / 檢查件面 / 打磨
5. 上色
6. 畫線 / 上水貼 / 貼貼紙
7. 噴反光或半反光或啞色透明色作保護層
基本上嘖完灰已可上色的了,何來「噴保護底漆的消光再上色」?

1. 剪件
2. 打磨修飾
3. 補畢地 / 無縫 ...
AIRU 發表於 17-9-2012 08:36 AM

請問反光水/半反光/&#21713;色油要用天拿開的嗎?大約1份反光水落幾多天拿水?
我用水性油的
買了一支水性反光油
請問反光水/半反光/&#21713;色油要用天拿開的嗎?大約1份反光水落幾多天拿水?
我用水性油的
買了一支水 ...
寫意型仔 發表於 18-9-2012 09:30 PM

你不是用噴罐?

水性油用回專用開油水,用天拿水的話……
塗完等於模型消失……

回復 12# AIRU

我用噴槍的...我講錯用天拿水..我買的是MR.COLOR水性油.是用返MR.HOBBY的開油水的:35:
早兩日用錯色噴左落個高達頭.噴完之後發覺白色中帶有少少黃.宜家要洗返佢:79:

另外請問一下:我用開油水開好左水性油..存放入一個玻璃樽入面..通常可以存放幾耐...開好左的油不會變壞???
回復  AIRU

我用噴槍的...我講錯用天拿水..我買的是MR.COLOR水性油.是用返MR.HOBBY的開油水的
早 ...
寫意型仔 發表於 19-9-2012 09:20 AM

水性油,你先試1:1 來開油,看看效果如何。
不是金屬色,都不會變壞的,最多也只是變化石而已。
你好,請問一下:我是用水性油的...最後噴消光油..可不可以成隻高達砌好曬才噴消光的??如果成隻高達砌好曬才噴消光,等消光干後..高達的關節位會不會爆裂??

另外我用噴筆,用水性油..沒加開油水值接上色有沒有問題?

謝謝!!