Toysdaily 玩具日報

查看: 4896|回復: 11

[詢問] 素組可唔可以噴消光?

如題,素組可唔可以噴消光??
重有如果想上線,應該係上左先噴定噴左先上?

PS
我用琺瑯柒上線,上個下通常都會整到周圍有黑色Orz有咩方法石以避免
上左線先噴

您的帖子長度不符合要求。
無睇清楚啲版規 SORRY:50:
BTW 有無人可以幫忙話我知火機油到底有咩用
同係邊到有得買:64:
無睇清楚啲版規 SORRY
同係邊到有得買
hugo183 發表於 16-9-2012 05:08 PM

火機油叫白電油,用黎溝稀D油作甚線或 舊化

五金店有售
上線 could buy this directly, after 上線, spray the protection coating

http://www.tamiya.com/japan/prod ... el_accent/index.htm
回復 5# ygat2005

"エナメル溶剤を含ませたクラフト綿棒ではみ出し部分を拭き取ります。"我就係唔知呢句應該點做:79:

エナメル = 琺瑯
溶剤 = thinner, similar to (but not same as) 白電油

エナメル溶剤を含ませたクラフト綿棒ではみ出し部分を拭き取ります = after 上線, use X-20 (琺瑯thinner) to clean up 周圍...

http://www.tamiya.com/japan/products/archive/tools/index.html

回復 7# ygat2005

我有一隻叫 "X20A" o既THINNER,同X20一唔一樣?

X20A is アクリル塗料's thinner. not for 琺瑯油

エナメル塗料 (光沢/つや消))容量:10ml , like my photo
X20
http://www.tamiya.com/japan/prod ... _gloss/kit80001.htm

アクリル塗料 (光沢/つや消))容量:23ml , the bottle is round cylinder ...
X20A
http://www.tamiya.com/japan/prod ... _gloss/kit81001.htm
無睇清楚啲版規 SORRY
同係邊到有得買
hugo183 發表於 16-9-2012 05:08 PM

題外話,睇到大大講sorry,突然間笑左:66:
是因為看到這句嗎?"您的帖子長度不符合要求。":38:
題外話,睇到大大講sorry,突然間笑左
是因為看到這句嗎?"您的帖子長度不符合要求。"
ORZ3000 發表於 18-9-2012 12:10 PM

我都有點奇怪究竟樓主Sorry啲乜,原來係呢句嘢:66:

Sorry,我笑咗出來
頭像被屏蔽