Toysdaily 玩具日報

查看: 13033|回復: 35

[個人收藏] 2012年之最後?---Star Wars Vintage Wave 5 (Final wave)大全!

還有幾日, 小弟快將入SW坑一年! 係依年裹面, 最鍾意嘅始終係Vintage系列!
可恨自己入坑較遲, 錯過了好幾隻而家搵唔番嘅款, 例如Windu, Lord Sidious (EP3), Kit Fisto...etc!
於是係今年年頭, 第一次set入左Wave 1! 自始就有左set入嘅毒癮!
唯一miss左一wave, Starkiller個wave, 真係一大遺憾!!
而Vintage系列亦宣告暫停, 於2013年換包裝推出"Legacy Collection"!
希望年底前能夠入番Starkiller個wave!

入正題, 今日去攞依wave之餘仲入左隻Shock Trooper!

好耐冇試過連埋紙皮箱, 算係今年嘅首尾呼應!

先介紹左屬於上wave嘅Shock Trooper!

Shock Trooper, 屬於議長嘅直屬部隊, 於EP3尾段出場, 協助搜捕Yoda及搜救Darth Vader! 一身紅白配色, 將會於黎梗嘅CW season 5登場!

素體沿用Vintage系列嘅Clone body, 可動較高! 亦令小弟放棄儲舊clone!

無奈中左sad貨, 頭盔有painting error!

到Final Wave! 全部2012年新模!

以下頭4隻係番出年頭嘅movie heroes, 分別只在於包裝!
Mawhonic

又係EP1中一名pod racer賽車手!

配件...一把槍!

Naboo Pilot

又係雜魚一名, 係EP1駕駛Naboo starfighter嘅機師!

兩個頭盔+一把槍!

Aurra Sing

原本係EP1中一名路人甲, 係Tatooine觀賞Pod racer賽事; 後黎係expand universe被設定為Bounty Hunter, 年幼時為Jedi Padawan! 但係9歲個陣被海盜擄走後, Aurra對Jedi失去信心, 並轉投pirate陣營, 漸漸成為Bounty hunter! 係CW期間, Aurra多次參與非法行動, 例如偷Jedi Holocron, 企圖暗殺Padme, 以及成為Boba Fett嘅導師! 係comics同novels入面, Aurra嘅故事被伸延至New republic, 環跨Empire時期!!

整套final wave只有佢冇腳"爭"關節!

但身上嘅飾物都頗detail!

配件有三把槍, 三把lightsaber同一個箱!

Gungan Warrior

EP1中Gungan族嘅戰士!

配件有一支矛同一個不知名物品 (望高人指教!)

Ahsoka (Realistic version)

此版本為CW真人化, 係CW season 3中段, Ahsoka換上新裝, 跟隨Padme拜訪投靠Separatist嘅朋友!

好多人話佢醜, 但小弟覺得實物唔差, 比展覽個陣靚好多!

真係ok順眼wor! 係比例上高左啲!

配件有兩把unlit lightsaber同把lit lightsaber!

Obi-Wan Kenobi (Realistic version)

此版本同樣為CW真人化, 係CW movie及頭兩季Obi嘅裝束! 升格為General嘅Obi, 係CW期間身穿部份Clone Trooper裝甲, 帶領212兵營打仗!

面相算係咁多款Obi之中最似!

配件有lit & unlit lightsaber各一把!

Lumat

Lumat係EP6眾多Ewoks中嘅其中一隻! 佢係族入面嘅主要鋸木手, 其妻子為Zephee, 並育有三名子女Latara, Nippet及Wiley! (睇左幾次都分唔到邊隻係Lumat!)

最驚喜係其配件, 有一支矛, 一把弓, 同三支箭!!!! (連6"Hawkeye都冇箭!)

啲箭仲可以放係袋中!

Emperor's Royal Guard

Royal Guard, 首次於EP6出現, 係Emperor嘅直屬近身侍衛! 一身紅色裝束, 令到本來白黑灰嘅帝國添上一點紅色!

係EP3 Emperor登基後Royal Guard已取替Senate Guard, 並準備阻止Yoda闖入Emperor間房, 可惜唔駛兩秒就俾Yoda整暈, 所以片中從未見過佢地大顯身手!

另外係expand universe入面, 係漫畫"Crimson Empire"曾提及Royal Guard嘅選拔及訓練過程, 而是次3.75"有跟埋訓練造型替換, 當中嘅人樣相信係下圖中嘅Kir Kanos (以紅色為訓練服主色嘅其中一位候選者)

Royal Guard相信係今wave最受歡迎個款! 因為對上一次有3.75", 已經係7年前ROTS系列!

配件有訓練用頭盔, 護肩, 一把長刀, 小槍及棍!

Nien Nunb

Nien Nunb本身係一名走私犯, 首次於EP6登場, 係Battle of Endor一役中擔任副機師, 協助其好友Lando駕駛Millennium Falcon炸毀Darth Star II!

配件有兩把槍!

希望遲啲能夠入到架2呎半嘅Millennium Falcon, 重現佢同Lando駕駛一幕!

Weequay

又係一名雜魚, 係Jabba其中一名手下, 係EP6中負責推Luke落去食人花, 但最後反被Luke推落去! (下圖最右邊個位)

依款係外國更受歡迎, 黎到HK就變死貨= =

配件有一把斧同槍!

終於到小弟最鍾意個款---Republic Trooper!

Republic trooper係電腦遊戲"Star Wars: The Old Republic"中首次出場, 係舊共和國嘅一批士兵, 抵抗以Darth Malgus為首嘅Sith Empire!

而從人樣所示, 今次3.75"係以隊長Jace Malcom推出!

而Darth Malgus之所以要帶口罩, 全因為Jace用炸彈炸傷其面部!

Republic trooper本身design已充滿遊戲角色嘅元素!

配件有一把小刀, 槍及霹擊炮!

到最後一款, Orrimaarko

EP6中其中一位Rebel成員, 原以為係expand universe人物, 但原來佢係EP6 battle of Endor前嘅Rebel briefing中係坐上客 (搵左好耐先cut到以下幅圖, 係最右手邊)

佢以上色取勝! 亦係外國較受歡迎!

配件有兩把槍, 一個通訊器?

後記:
今次final wave中, 各有各出色, 小弟最鍾意係republic trooper, 其次係Obi-wan同Royal Guard!
而依套之後, 要到2013年先會再有新set, 並以新包裝"legacy collection"推出! 個人非常期待! 尤其EP2 Anakin, Padme, Realistic version嘅CW Windu及Captain Rex!
而且下年年頭, 將會有一隻特別版Vintage---Jocasta Nu! 希望到時能成功入手!!
Thx for watching!!
支持師兄sw公仔的好報告
Republic trooper很帥氣:Q

另外多謝樓主的簡而精解說:shy:
naboo pilot is actually Starkiller in discuise!

nice collection!
多謝大大解答小弟的疑問,讓一知半解的小弟能夠清楚這wave的角色。
我也是定了這套。
好正O既FULL REPORT~~!! :71:
樓主介紹得好詳細,相又靚,支持!
依wave真係vintage一個完美既句號(暫時)
期待下年droid factory~
Nice Report啊!
原來Aurra係EP1出現過!要攞翻出來重溫先。
希望有機會買到Royal Guard。
至於Ahsoka還是CW版好d,呢隻太成熟,似係Ahsoka呀媽多d。
Very good post:71:
回復 3# herculesanakin

damn these 3.75" figures are 拂ing nice!! Lucky this is wave 5 instead of wave 1, otherwise I guess I will start collect these, lucky me!! :x
By the way, damn nice photos dude
回復 12# lowa_sony
Thx!
Actually, I think collecting 3.75" is the best choice of collecting star wars products! You can have more chance to get different characters!!
回復 4# tolete
回復 8# goldwater
回復 11# Fukuiraptor
Thx for supporting!!:64:
回復 5# 手榴蛋包飯
其實小弟覺得隻republic trooper有啲似commander cody!
另外如果有12吋就正!!