Toysdaily 玩具日報

查看: 5595|回復: 15

[詢問] 手油問題

HI,大家好,呢次我想問下手油既問題!

我係用mr color既水性油手油,我想問開油既比倒大約係幾多?(支油新的)
如果無比例的話點先可以話開到上手呢?大約幾(杰)倒?
THX~
雙星水性 同 MR COLOR 水性未必相融,更何況用 MR COLOR THINNER 開孖星水性油....

另外,水性油既濃度比硝基/琺瑯的要低,用不著1:4去開。

水性油本身就可以直接筆塗,而硝基/琺瑯就要起碼1:1。噴既自己計翻比例啦。
樓主你諗住油D咩? 1:1開住小小試下應該OK架!
我係用番MR COLOR THINNER開番MR COLOR既水性油.
我睇番之前果D教學,佢話要將水性油開到油性,之後話開到自己上手可以,我就唔知係開到幾(杰)倒.
我係諗住油LBX的
我係用番MR COLOR THINNER開番MR COLOR既水性油.
我睇番之前果D教學,佢話要將水性油開到油性,之後話開到自 ...
軒哥仔 發表於 9-9-2012 12:26 PM

手油的確比較難, 我就會慢慢試個稀釋度, 薄薄咁油一層, 無筆狠, 乾透至上第二層. 另外筆頭個吸油量, 落筆時大力同細力都會有影嚮. 呢個真係要多練習. 我自己手油都好肉酸的. :unhappy:

水性油最好用返水性 thinner. 另外, 可以試加 慢乾劑.

我之前睇過個表,話水性油要油性tinner開
我之前睇過個表,話水性油要油性tinner開
軒哥仔 發表於 9-9-2012 02:48 PM

只係可以稀釋, 亦即係話水性油有機會比油性 Thinner 溶返. 所以選擇底油時要留意~  :71:
只係可以稀釋, 亦即係話水性油有機會比油性 Thinner 溶返. 所以選擇底油時要留意~
goahead 發表於 9-9-2012 02:56 PM

咁水性油可唔可以就咁油?唔加TINNER黎油?
咁水性油可唔可以就咁油?唔加TINNER黎油?
軒哥仔 發表於 9-9-2012 03:18 PM

就咁油會好"杰" 喎, 水性油可以用酒精稀釋, 其實用水都可以, 不過會有泡泡同埋好耐至乾.
就咁油會好"杰" 喎, 水性油可以用酒精稀釋, 其實用水都可以, 不過會有泡泡同埋好耐至乾.
goahead 發表於 9-9-2012 03:22 PM

如果水性油加油性TINNER 1:1夠唔夠?大約要幾稀/(杰)倒?
如果水性油加油性TINNER 1:1夠唔夠?大約要幾稀/(杰)倒?
軒哥仔 發表於 9-9-2012 03:50 PM

只可以因應你自己油出o黎個效果 加減 油/Thinner. 其實用廢料試油一下就知了~
只可以因應你自己油出o黎個效果 加減 油/Thinner. 其實用廢料試油一下就知了~
goahead 發表於 9-9-2012 04:03 PM

好,等我E+試下開黎油係白紙到先,習慣下先油係模型到
好,等我E+試下開黎油係白紙到先,習慣下先油係模型到
軒哥仔 發表於 9-9-2012 04:12 PM

白紙吸收油情況唔同膠件, 你可以用模型框試.  :71:
白紙吸收油情況唔同膠件, 你可以用模型框試.
goahead 發表於 9-9-2012 04:16 PM

OK,D油油到上去點先可以話OK
OK,D油油到上去點先可以話OK
軒哥仔 發表於 9-9-2012 04:41 PM

有個教學可以參考o下~

http://www.moxing.net/2009/0317/9.html