Toysdaily 玩具日報

查看: 9501|回復: 19

[個人收藏] 【Figutto】Shining Wind 吳羽冬華

很久沒有正正經經幫玩具影相。
想不到昨晚影相,並非因為件玩具好到非影不可....
反而是因為件玩具大失所望...以至要用影相去「腦內補原」....@#$%^&*

好一隻期待以久的可動 吳羽冬華,得罪講句,給 figutto 出實在是徙了!!!:42:
最敗北是肩膊關節....看似設計師根本沒想過要藏起關節!!
若要肩膊好看些,便要用力把手臂推入關節中....可惜亦不是長遠之策.....:49:

配件一覽~
一直以來,figutto 不但連一個臺座支架,更有個透明盒給玩家存放配件,十分細心。
可是重圖中所見....這隻東華沒有了透明盒.....想必是節源吧.....

面相比先前的 figutto 進步了不少。:71: 最少現在三個面相表情看上去很不同,不像戰場原...三個樣看似一樣....
但請看看左手肩膊....橙皮紋!!!!! :55:  (乜料呀....冬華懶無做運動呀!!!?? @#$%^&@#$%^&*......)

整體比例不錯:78:
但請看看短裙的背部....那可恨的「一撻撻」是這次的 Figutto 超•敗北之處 --- 甩消光!!!:53:
小弟玩玩具是十分小心的說了....但就算只是輕輕的把玩,消光還是甩掉....
最弊是甩掉的消光會跟手指黐到其他部位....弄髒其他部位......

甩消光位除了短裙....還有大腿......:56: ......你看我的左褪....多麼光滑.....:30:

箭造得不錯!:78:
射完左;再射右~~

唉....第二敗北的地方 ---- 超易色移!!! :*
看看我左肩膊吧....有條啡色又長又礙眼的色移疤痕.....:die:
面、手、腿等,很多地方也有.....

唉,因失望及不滿而出圖,還是第一次呢....:42:
造型可以,可惜「睇得唔玩得」!!!!
多謝分享,我都係等FIGMA.
多謝分享,我都係等FIGMA.
GunBuster 發表於 5-9-2012 05:48 PM

聽講好似 Shining Wind 個版權被 Figutto 買下了....
不知 figma 會否有機會......:56:
今日我都攞左,睇完tuen兄報告,突然唔係太想開盒玩tim:55:
今日我都攞左,睇完tuen兄報告,突然唔係太想開盒玩tim
Xenon 發表於 5-9-2012 06:04 PM

Xenon兄,開黎玩啦~ :78:
可能係我黑仔入左隻唔好的呢.... :31: 話說我經常都中招的....

其實這冬華比例 OK,而且頸位有裝飾遮住核突位。
只是把玩時要小心D,唔好太大力,且注意不要把頭髮濟向肩膊就行了。
Xenon兄,開黎玩啦~
可能係我黑仔入左隻唔好的呢....  話說我經常都中招的....

其實這冬華 ...
fktuen 發表於 5-9-2012 06:36 PM

我諗緊使唔使帶手套玩...
我諗我都中左招...兩位其中有一位同TUEN 兄一樣有"橙皮紋"...
都係左SHOULDER...:31:,
本身想由冬華開始THROW 盒, 點知佢就偏偏今次唔俾個盒我...:53::56:

明白了, E位係我第一位FIGUTTO, 但我相信應該都係最後一位了...:26:
我都係等FIGMA x2
同之前夏音一樣好難接受:38:
我都係等FIGMA x2
同之前夏音一樣好難接受:38:
thankyou分享~!
等左咁耐...而家真係唔知入唔入佢好....
上隻Seena真係出得幾好幾有水準....估唔到吳羽冬華就出晒事....
睇黎屋企隻Seena都係冇伴居多.....:26:
我都覺得呢隻差不多以四魚既價錢真係貨不對版
雖然比之前的已有進步 , 但面尚及關節真的是一大敗北
白白浪費這麼好既人設
好彩無入

利申︰有隻夏音
好彩無入  X 2 XDDDDDDD
我還在等figutto的dirty pairs,現在心裡有底了。。。。。這類女女可動figure,越做得大,越多穿崩。加上身體越做得大重量越重,女女美腿又幼,擺穩定的姿勢都困難。。。。。。美女,還是買不可動的來欣賞好,或者溝一個、或短租一個可動真人。。。。。:p
I feel sorry for you...:56:

Hope figma or yamato x cerberus will make this one in future :he:
我諗緊使唔使帶手套玩...
我諗我都中左招...兩位其中有一位同TUEN 兄一樣有"橙皮紋"...
都係左SHOULD ...
Xenon 發表於 5-9-2012 08:53 PM

睇反先前出的 久壽川 和 向板環 也是用同樣的肩膊關節,
但就係今次手工差左.....:no:

"橙皮紋"就真係不知所謂!!! :53:
Figutto 真係唔爭氣.....除非角色十分吸引,否則冬華會是我最後的 figutto...

Xenon兄可用密實袋代替個硬膠盒喔~