Toysdaily 玩具日報

查看: 7114|回復: 18

[個人收藏] 兒時最愛-建造派Devastator (第三廠)

六合一建造派出場時,小時候覺得佢真係無敵,博派點打呀?
近期原廠Taraka/Hasbro出嘅建造派唔靚又唔好玩,唉失望!
好釆有第三廠完成我小時候的夢,Maketoys 同 TFC。不過就要駛多D錢喇!

Maketoys 出嘅建造派比較日設,各機設好有形,用料又靚,可惜因為注重外形,兩隻手係外掛。

TFC 每隻變形設定比較G1,喜歡佢完全變形(雙手不用外掛),所以TFC剛剛出嘅加件套裝,我完全唔諗住買。
TFC 用料okay但唔係最好,上身比較重,股關節幾鬆下,不過都可以接受。

多謝觀賞
Maketoys果SET啲樣太正氣...:!
我都覺得TFC比較霸氣啲!另外請問有邊位大大知道個三部剷車個駕駛倉頂粒”的”有乜用?本人覺得好肉酸!
我都覺得TFC比較霸氣啲!另外請問有邊位大大知道個三部剷車個駕駛倉頂粒”的”有乜用?本人覺得好肉酸 ...
ckinh 發表於 31-8-2012 03:12 AM

可以用來改槍(借用google photo)
2隻都係正野:71:
綠色個一隻, 個口開得太大, 成個巨無霸都放得落.:34:
講真, 如果無舞過MT ver係唔會明TFC只有其形而無其神. If MT 係Fansproject同一開發
team的話, 佢Fans-orientated 既heart真係keep到, 而且更上層樓
ching,請問你Maketoys果隻係邊度買的?我上網搵都多數見到係綠色版,搵唔到你呢隻黃色版既:26:
ching,請問你Maketoys果隻係邊度買的?我上網搵都多數見到係綠色版,搵唔到你呢隻黃色版既
Softsong 發表於 31-8-2012 10:19 AM

黃色版好難搵啦
我之前係淘X訂左黃色版都無貨要轉綠色版, 應該大陸都唔夠貨:30:
講真, 如果無舞過MT ver係唔會明TFC只有其形而無其神. If MT 係Fansproject同一開發
team的話, 佢Fans-ori ...
felixchi 發表於 31-8-2012 10:12 AM

非常同意,用料同Fansproject一樣,有玩開Fanaproject一定明白。各有各好喇!

回復 8# Softsong
我係一出就買,現在以經冇貨。
黃色係出出下,Maketoys要改模,黃色馬上停產。
綠色其實係改良版,黃色算係限量版(試版多D囉),綠色好好多的。

1,頸改高左,頭可以向上
2,手改長少少,好睇D
3,腰甲可以加出D,加強腿嘅活動能力
4,多個死人頭換
5,個釣臂可以分開,做武器
6,靚包裝
7,眼睛全部紅色(黃色個隻係兩藍四紅)
8,黃色定價又貴D,又要續隻等

我以經好唔開心喇:53:
回復 11# hlhkwok

但黃色我覺得上色detail d, 出黎個感覺sharp醒d咼:43:
回復  hlhkwok

但黃色我覺得上色detail d, 出黎個感覺sharp醒d咼
fatcheong 發表於 31-8-2012 11:34 AM

我都係唫諗,(自我安慰中)
回復 13# hlhkwok

當然新模配黃色會更好:66:
兩隻都有玩過,留意,係真係"玩過"而唔係擺過
而得出結論係,mt giant贏合體外形似g1多d,但除此之外就唔多滿意
唔講非完全變形設計,呢樣以前好多人都講過好多次,今次主要集中o係外形同用料方面
外形,各自人形較日設美形,相反合體後較g1呢點有d矛盾,不過唔係老變死忠既話就冇乜大問題,不過講到giant形態,感覺就太肥,嚴格d講應該係個身體相比佢個細頭部及瘦四枝黎講太過肥,比例明顯有d失衡
合體關節採用spring-loaded design,呢點加唔少分,而且實物比睇上去實淨
至於最後既膠料,或者舉個例子,假設tfc既係孩之寶用既果種膠料,咁tfc就有d似cms brave合金勇者系用果種弱膠
唔係話好似cms果種咁易爛,但絕對唔適合粗玩
相反tfc用既雖然唔係靚料,但個texture就令佢可以就算粗玩都唔會出現爆裂或爛既情況,情況就好似官方老變,唔係靚膠料,但基本上冇乜幾可聽過人話會玩爛老變玩具
額外,基於變形同外形設計,tfc同官方tf既配合度比mt高d,而合體後,兩隻大野基本上都唔會點樣擺pose,但如上面提及,giant既比例失衡,所以比較唔適合就咁直立放o似度,唔扭兩扭羅個靚角度,真係會有少少奇怪

所以,如果係為個別人形,中意美形設計既,mt會係首選;但如果喜歡玩變形,或係老變死忠既話,tfc會比較合適