Toysdaily 玩具日報

[3A/ threezero] [Real Steel - Ambush] Hugh Jackman 頭雕修改完進入上色階段 [P3]

回復 30# Clive

我想問d關節係咪球形關節?
因為球形關節感覺自己用aa膠比較容易整返緊
係我眼中師兄個頭雕已經好唔錯
祝你可以快d解決黎緊既問題:78:
等我同其他師兄快d有靚相睇:D
回復 31# KAN0529

有齒輪[肩位], 有球形[頸至肩位同大脾對上], 有軸蕊關節[手腳曲折位]
實景太配合了, 出色!
相好有電影感!!:71::71::71:
回復 32# Clive

已經入手ambush
隻腳有d關節都鬆鬆地,唔係點擺倒pose
算唔算正常呢
另個入電位粒螺絲係扭右開呀何
唔知點解我扭黎扭去都扭唔倒出黎:help:
而家粒螺絲仲滑埋啞:49:
而家都唔知點算好

過去的兩日假期, 用了大部份時間去處理頭雕和控制器螢幕:

星期六試了修改SS US AMY頭雕, 本身的頭雕已有七八分似戲中主角, 只是表情有些呆板, 決定制作一個較有自信的表情!
另外SS頭雕與HT body 不相容, 呢點亦要解決~

星期日就放低了頭雕, 走去弄一下Ambush 控制器螢幕!
因本身的畫面太簡陋, 個人不太喜歡, 於是決定重做, 改畫面加LED!
螢幕圖像界面花不了太多時間, 只是手功和加燈作業用了很多時間! 因失敗再試再失敗再試!
燈位只是假組, 沒開關, 要再偷空一些位方能合實!

希望假日無其它事打擾!! keep住進程吧!!!

Thanks for watching!!
回復 35# KAN0529

入電位粒螺絲係扭左開
吾怪得滑啞了
回復 14# Clive

waaa~唔講仲以為係戲入面既CG!!!好勁呀~!!!
支持下~:$
頭雕我再執過腮骨和胡鬚位, 因之前只是修輯補平工作, 制作一個基本自信的笑容輪廓~
最后希望儘量跟回真人的腮骨位輪廓線!!
在這補返回一些相~ 做得不似祈求大家不要狠插~ 始終小弟初嘗試~

現在上色工序接近完成~~ 但有些問題要fIX~ 希望能儘快一次過跟大家分享~ 謝謝!!
希 望 量 產 頭 雕 :71:
回復 40# oscaryiu

Thx!! 不會了~ 過程是個噩夢~
入電位好容易滑啞,入左電後都係小攪為妙!逆時針係開!
your photos are so 正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
your photos are so 正!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
好期待頭雕出黎個樣:71: