Toysdaily 玩具日報

查看: 6307|回復: 40

[其他] (高達x拉打劇場) 孔融讓梨 恐龍讓尼

輕輕鬆鬆完成一個無聊劇場,
前星期將家裡的玩具位置清空了一半,
辛苦到有幾天見到玩具也有點"嘔"意,
提不起勁玩玩具,
趁稍有點空檔, 快快隨手拿一兩件簡單的玩具來作個劇場,
重拾回玩具的樂趣,
由於時間不足,
遲些再介紹最近買回的舊hms gundam扭蛋~~

:?咦?
我一直好喜歡卡碧尼既設計…覺得好有美感…
但係…原來我一路一隻都無?

RX-78就多到呢…
而且有再中毒傾向…
都話戒左毒就唔好吸返,仲難戒呀:63:高達呢隻毒…真係好很毒架!
哈哈哈, 正! :71:
老實講,我細個都以為係'"恐龍讓梨"。一時間以為恐龍除咗食肉同食草,雪梨都食,心裏面就有個圖像:哥斯拉攞住個梨比人食。
呢個故事教訓我地同人交換野個陣要睇下有冇缺件,:66:
如果唔係會俾人中獲甘:68:
Laugh me die la...hahahaha!!!!!
Laugh me die la...hahahaha!!!!!

這個....這個..龍騎在卡碧尼身上做什麼???他在"x尼"?????:(...(謎之聲:有點邪!!!)....快出來解畫

三代同堂的卡big尼,又幾正wo..好似一個人的成長圖.bb-->小朋友--->青年
咦?
我一直好喜歡卡碧尼既設計…覺得好有美感…
但係…原來我一路一隻都無?

RX-78就多到呢…
而且 ...
原罪 發表於 24-8-2012 02:53 AM

我都係呢, 細細個唔識欣賞高達之外的敵人機體, 覺得很異相,
大個才覺得部份敵人機體機設很美,
特別是卡碧尼, 外型好高貴, 幽雅, 華麗, 一點也不像戰鬥的機體,
反而有點像某種昆蟲的變體,
不過sd化後, 卡碧尼某些特點被"鈍化"了,
後有有幸買回hms的正常比例,
發覺觀賞度比高達還高得多.
老實講,我細個都以為係'"恐龍讓梨"。一時間以為恐龍除咗食肉同食草,雪梨都食,心裏面就有個圖像:哥 ...
大凱撒 發表於 24-8-2012 08:04 AM

我細個第一次聽這故事都以為主角真的叫"恐龍", 可能"孔融"兩字太深, 也難發音, 而且細個較早認識的動物就是恐龍, 所有以此為題.
呢個故事教訓我地同人交換野個陣要睇下有冇缺件,
如果唔係會俾人中獲甘
圭圭圭 發表於 24-8-2012 08:17 AM

如果"孔融讓梨"的寓意是禮讓, 好心有好報的話, 那"恐龍讓梨"就是"厚黑版"---好心無好報, 不要做好事....(當然不要學)
這個....這個..龍騎在卡碧尼身上做什麼???他在"x尼"?????...(謎之聲:有點邪!!!)....快出來解畫

...
老文 發表於 24-8-2012 09:08 AM

哈哈, 你一講我又睇番post, 真係有好多不雅鏡頭, M腳, 斷背, 擒上身,
本來是一個"德育課", 後來要"十八禁"先得~~
回復 12# cliffordchan107

呢d就係正宗既"纏綿默化":46:
回復  cliffordchan107

呢d就係正宗既"纏綿默化"
老文 發表於 24-8-2012 01:10 PM

"纏綿遊戲過後, 為何能捨得放手?" BY梁炳
死火, 搞到我都覺得呢個POST CAM CAM 地, 可能近排少看甜電影, 搞到自己陰盛陽衰.
唔得, 遲D要出返個"剛陽味POST"平衡一下~~
好野, 咁你俾你想到.