Toysdaily 玩具日報

查看: 5268|回復: 13

[詢問] 新手模型工具問題

各位師兄大家好,小第想問下以下幾個問題!THX~
1)我用田宮的砂紙係320>1200>1500,咁做的效果係唔係會差D?(因為田宮既砂紙好貴),如果係五金鋪買既砂紙係唔係一樣有分唔同既號?同田宮果D有咩分別?
2)用砂紙磨完既模型D痕積係唔係用半光油係唔係可以(姐)晒D痕積?新手係唔係用噴罐比較好?仲有,貼左貼紙可唔可以噴半光油?
3)用下圖的天拿水,開油性顏料大約要幾多比例?

再一次THX各位師兄!!
1)
:64:其實自己都係用開五金鋪買的...都幾好~
自己就用開400->800->1000

其實用完1000之後已經唔覺有痕架啦喎:64:
最多係用塊布, 摔一摔返靚個面就OK:77:

2)
當然落消光可以做到保護模型既效果, 半消光既感覺同高達既模型都幾Match~(個人意見啦~:( )
不過自己覺得無需要用消光既方法去解決磨痕既問題...

如果一開始就唸住用消光既話, 不如就咁用320/ 400砂紙之後直接噴啦~
雖然比較粗, 不過油漆既漆膜已經可以解決咗磨痕既問題...
但係噴油比較難用, 其實自己落消光都係用噴罐的~:77:

3)
唔係一隻thinner就開到所有既油性油架~
例如你上面o個隻係Mr. Color, 就一定要開返Mr. Color既油性油, 其他牌子有機會開唔到的...:59:
要對號入座的......:64:

至於比例係幾多, 其實就視乎情況...
油表面的話自己會 1:1 的...
但係有時懶, 又或者油既地方好小, 就用就咁油...:(

但係如果用嚟滲線的話, 就可以落多d thinner...
我會用 1滴油+5-6滴thinner...:64:
因為滲線用量比較少, 所以用滴就好...
(滲線唔洗買o個d咩筆架...:76: 哂錢的...:76:)
頭像被屏蔽
1)
其實自己都係用開五金鋪買的...都幾好~
自己就用開400->800->1000

其實用完1000之後已經唔覺有 ...
豬潤 發表於 23-8-2012 06:15 PM

如果係五金鋪買既砂紙係唔係要濕水?
係五金鋪買的係唔係一樣有分400,800,1000?
如果照師兄咁講,可以慳番買光油D錢
初頭以為呢隻天拿水可以開到田宮果隻TIM  :26:
如果係五金鋪買既砂紙係唔係要濕水?
係五金鋪買的係唔係一樣有分400,800,1000?
如果照師兄咁講,可以慳 ...
軒哥仔 發表於 23-8-2012 06:34 PM

才五元一張水磨沙,何不買一張回來試呢?
有時答案要自己尋找的呢~
買一張回來剪一兩格來試,
就會有你想要的答案。
你謙虛的問五金店的師傅,他一定會教你。
有人話濕水效果好d.........其實磨到隻手起水泡都應該未搞惦隻模型先:Q

個人覺得貼紙加消光都ok 感覺冇咁假:DD
好,聽日買支半消光先,岩岩畫完線,噴一噴係唔係好D?
聽日落去五金買幾張砂紙試下先
回復 4# 軒哥仔

我自己就無試過濕水, 其實唔濕水效果都好好了...
濕咗水張紙無用得咁耐呱...哈哈哈......

不過其實1500以上先會考慮用水一齊磨...
用於模型... 1500真係好少......

記得消光係處理一隻模型既時候, 最後最後既一個步驟呀~
遮蓋磨痕, 撫平貼紙厚度, 統一整體色澤......
最後先消光喔~:64:
回復 8# 豬潤

好的,THX師兄:77:
回復 1# 軒哥仔

1. tamiya 虎紋砂上到1200 再拋光已經好夠
一張虎紋砂我個人足夠磨大約5~7 台模型
如果五金鋪買隻水磨砂建議買大no. 少少
因為佢削力比tamiya 高 好易會磨過火:(
2. 磨砂痕做完拋光就會冇 但係如果打算上油 基本上500~600都應該遮到 唔使磨到1200
新手噴  建議你買個乒乓波番黎練習下噴下先  噴過龍干左會變白  重有可能甩底色
貼左貼紙當然可以噴 前題係要貼到穩穩陣陣
3. thinner 開油  要睇你做咩  重要睇下支油有幾干  基本上你一滴滴落  落幾滴就攪下油
攪到你覺得順手岩心水為止

ps  玩模型請注意健康   
磨沙噴油時唔好開風扇 吹到眼耳口鼻就唔好喇
注意空氣流通 小心電器 火源
回復 10# meiya

好,THX師兄!
不過仲有個問題想問下,我之前睇D教學網講話磨完一次噴半光油,之後畫完線噴一次,上完色噴多一次,TOTAL噴3次,究竟岩唔岩?
首先唔好師兄前師兄後, 大家都係普通會員都係平等, 更何況大家都唔熟

1) 我一向400>600>1000(田宮基本set), 必要時用2000以上或者研磨膏, 少於400既砂紙好少會用, 多數係要整平大面積0既凹凸面/非常粗糙先用到, 大號碼同研磨膏係用來處理透明件透明化或拋光用
五金鋪都有呢一類0既水磨砂紙(要磨膠, 唔係磨金屬), 不過細間0既多數都冇, 另外有d模型鋪有d 國貨/台灣貨, 品質都唔錯, 另外唔想做吸塵機, 最好濕少少水先磨, 一來少d塵(太細, 因為吸左都唔知, 除非夏日炎炎戴3m), 仲會沖走多餘0既粉末, 令張砂紙耐用d

2)消光先可以遮到, 但唔可能完全遮曬, 最後都係睇用砂紙呢d基本功, 基本功做得好, 嘖一兩層已經好有feel (我詞彙貧乏), 天氣潮濕混埋d水氣有機會變白, 半光係最少用(至少我冇買過), 全光 & 消光先多機會用, 如果係素組派, 要買 uv cut 0既, 因為d膠水位好易比紫外線加速氧化變黃

3)睇要來做咩, 我一般係用水性(屋企唔比用噴筆, 只能用d冇味0既油), 但同意meiya, 滴開油水滴到順手為止, 有人話油水比例1:2至1:4, 但係都要睇支油0既狀況

您的帖子長度不符合要求多左, del
回復 11# 軒哥仔

正常大路上色程序如下:
磨完之後上畢地
上完畢地再磨
磨完再上色
上完色再上線
上完線先再上保護層

至於上線前要唔要上保護層先
我記得有個講法就係((唔知有冇記錯 :
睇下你上色上線係用油性定水性
色同線唔同性就可以上完線先上保護
同性就建議先上一層保護
而呢一層通常都係全光

我個人skip 左上畢地 同上保護層
我用噴槍壞習慣係直接買光澤色油自己溝clear啞色
要幾啞要幾光都得 自己溝感覺隻油會實好多 冇咁易花 唔係玩得太離譜都冇咩問題
新手都係買光澤油 再上消光層比較安全