Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Kel_Kel

環球開新店 ? !

小弟以前其實係環球做過店長,

日本成品玩具今日百花齊放,但之前其實係模型為主的年代,

當時環球係地位幾高的,亦有好多軍事精英幫佢地開發模型,

我在職的時候一段時間都keep住有5,6間分店,

今日TD 巴打好多都唔了解呢間老店,證明時代真係唔同了  :42:
環球有乜野神話
原聞其詳
cchong420 發表於 20-8-2012 01:34 AM

小弟記得當年佢都算係全港數一數二嘅大模型店, 又有模型, 又有玩具及手辦, 店嘅size更加非常之大!
小弟以前其實係環球做過店長,

日本成品玩具今日百花齊放,但之前其實係模型為主的年代,

當時環球係 ...
Gainax 發表於 20/8/2012 21:42

I bought my Macross vf1a 1/72 from the Oldest shop at 恩平道, I saw the whole changes of  universal model......

It was one of my favorite model shop in secondary school period.
The other one was 興記, but all CWB and Wanhai shut down
雖然老店結業有點可惜,但事實真相始終要面對:
大家只要想想對上一次到Global購物是在何時...? 在Global購 ...
人仔貓 發表於 20-8-2012 03:54 PM

岩聽... 哈哈哈
自己又唔去幫襯又唔去行
但口就講唔想佢執講佢當年有幾利害有幾好
HOW IRONIC
Well, life is ironic.  No wonder....
請問而家旺角舊嗰間摺咗未,想去掃平油~~~~~~:he:
請問而家旺角舊嗰間摺咗未,想去掃平油~~~~~~
pein 發表於 14-1-2013 06:20 PM

信和對面馬路?摺左幾年今次真係摺左了:x
搬咗去朗豪坊呀:45:
有威龍支持唔會咁易執~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復 24# simpsons
其實好多時係環球支持威龍......1/6兵人唔得之後,威龍做模又貴又幔,看來都無乜錢賺.
回復  simpsons
其實好多時係環球支持威龍......1/6兵人唔得之後,威龍做模又貴又幔,看來都無乜錢賺.
warxv 發表於 16-1-2013 10:52 AM

沒威龍1/6就沒有今天HT等1/6,當年也帶起了一陣熱潮,而軍士模型在世界上也有一定地位。
而且環球、威龍是子母公司關係嘛(現在有沒有變就不知道了)
回復 26# simpsons
軍事模型的地位仲有有,不過看來都只下地位了,市場恐怕比喇叭仔食左近半...
而且佢地模型不流都無乜錢賺,現在情況恐怕更嚴峻.
環球同威龍係子母公司,不過環球係母,威龍係仔呢.
D野貴開左近三十年都未執重唔係神話.
sniperon99 發表於 20-8-2012 10:51 AM

讚好! :71:
-------------------------------------------------------------------