Toysdaily 玩具日報

查看: 24619|回復: 44

[分享討論] S.H.Figuarts Sharings F.Style.1 「青・春・変・身」

Kamen Rider Fourze
(Fourze的命名來源是取自「4」的英文Four、以及「0」的英文Zero中的前2字母ze,也就是意味著「40」周年紀念之意。)
故事場景是首次以青春校園和為主,幹部也是首次以星座為藍本
內容加入了「太空」「校園風生活」兩種新元素。
騎士最大的特點是主角的飛機頭和Fourze的火箭頭,還有濃濃的宇宙和青春元素。
不過Fourze既造型至今亦成為劇中吐糟品...:no:

正面                                                                                    背面
SHF能夠完全呈現劇中Fourze既身型比例,可動亦佔90分以上!
不過要配合Swich裝備一齊玩既話就要拆手拆腳...呢方面似乎比Fmcs系列較差
:78:

「來好好單挑一局吧!」(原文為「タイマンはらせてもらうぜ!」)
除了帖中第一幅圖既pose,呢個亦係弦太郎既著名pose以及台詞!  呢個時候先至發現我遺忘了「宇宙キター!」...

弦太郎除左用佢一身強而有力既「爛仔交」之外,就係試用腰帶上既Switch!

No.1 「Rocket Switch」 手上出現火箭推進器,能夠增強拳擊威力或令Fourze飛行!:61:

No.3 「Drill Switch」
腳部出現鑽頭,每分鐘旋轉200次,可刺穿敵人或挖地,但因其形狀而不便於行走~
(為何skip了No.2呢,因為主要都係介紹No.1同3...)

Rocket Switch 配合Drill Switch使用,再拉動腰帶上的手把,就可以發動Limit Break!:!

安全著地~

Base States既Switch組合                                                     Magnet States(磁石形態)既Switch組合
(分別由No.1 2 3 4組成)      
(No.1以及No.4轉為No.30 31組成)

Elek States(電力形態)既Switch組合                                      Fire States(火焰形態)既Switch組合
(No.1轉為No.10組成)                                                              (No.1轉為No.20組成)

Fourze戰隊集合!:DD

Fourze既專用機車「Machine Massigler

如果有Powerdizer變為發射台模式下可令機車衝出大氣層:handshake:

連人帶車以半天"掉"既方式作為結尾:76:

不日推出既分享帖又完成左一個,其實Fourze既造型的確未必可以吸引所有人
不過勝在人設與及劇情搭夠,反而下一位騎士我仲未接受到...:ice:

其實基於Fourze既造型"騎呢" 所以玩SHF既朋友就有福了
平均每隻Fourze都係百幾蚊,返返去舊時咁,真係好抵玩:$

最後,SHF分享會繼續不日放出,希望可以更快!
支持飛煞兄! :71: 其實開頭真係接受唔到fourze, 但由於劇情同角色做得十分好, 還是中毒了...:42:

唉, 本來想著一件都唔買, 點知...
支持飛煞兄! :71: 其實開頭真係接受唔到fourze, 但由於劇情同角色做得十分好, 還是中毒了...:42:

唉, 本來想著一件都唔買, 點知...
jono_grace 發表於 14-8-2012 02:18 AM
Thanks 卜!
Good:71:
Support飛煞兄~~~~~~~~!!:71:
支持FS兄出post,期待你再出多D post:77:
Fourze造型雖然唔多好,但勝在劇力搭夠:71:
十卜fs兄:)
講起黎我都未同眾fourze影過相:(
支持FS兄,唔聲唔聲入齊fourze呢:)
分享好詳盡呢,小弟都係岩岩知fourze名既由來:DD
Support飛煞兄~~~~~~~~!!
Lobo 發表於 14-8-2012 02:21 AM

thanks lobo兄支持:shiny:
支持FS兄出post,期待你再出多D post:77:
Fourze造型雖然唔多好,但勝在劇力搭夠:71:

calvines1995 發表於 14-8-2012 02:22 AM

最新戈集睇左未:$
十卜fs兄
講起黎我都未同眾fourze影過相
攝影_基 發表於 14-8-2012 02:23 AM

絕對期待基哥既相:35:
支持FS兄,唔聲唔聲入齊fourze呢
分享好詳盡呢,小弟都係岩岩知fourze名既由來
timothy276217 發表於 14-8-2012 02:24 AM
thanks tim兄:handshake:

其實成套Fourze有好多名都係刻意地改,同埋好有意思!
支持FS兄.................:71:
多得FS兄相告Fourze名稱由來,真係唔講唔知
Fourze剩係入咗天蠍,訂咗處女同獅子,反為無入過主角:42:
支持FS兄.................
多得FS兄相告Fourze名稱由來,真係唔講唔知
Fourze剩係入咗天蠍,訂& ...
samyeun 發表於 14-8-2012 02:58 AM

幹部支持者:@
哎呀,唔記得講..............
期待FS兄'包交'綠續有來:43:
哎呀,唔記得講..............
期待FS兄'包交'綠續有來
samyeun 發表於 14-8-2012 03:01 AM

:DD
幹部支持者
F.S.飛煞 發表於 14-8-2012 03:00 AM

就係買完隻天蠍出咗事.........:56:
不過已經遲咗,訂唔到天秤:56:

呢隻GOOD~{:3_144:}