Toysdaily 玩具日報

查看: 14658|回復: 15

[SD系] 猛玩模型——银城 艾比安 & 白金配色帝龙装 刘备

昨天拿到的套件,爆发了一下做了两套,问题还是不少的,
素组看脸咋眼好像面部凸出,其实将颜色补齐就没有凸出的感觉,脸部我没有改动
四肢的关节炎就是该套件最大问题,必须要打桩或者改关节,否则80%断掉,
要喷涂的朋友注意了,不想喷好漆后组装把玩断手断脚影响心情的话就要将工作做在前~
我普通版使用了博伟关节,透明版则是打桩加固关节~
然后谈谈套件分色,剑和胸口的部件建议厂家用绿色透明件,还有翅膀的部件,好歹分分色吧,四片翅膀涂得我叫苦连天……
银城这套件还算行,套件做出来还是有板有眼的~期待下一作~
PS:相片经过饱和度调整,玩具制作品质,欢迎围观~

这款嘉骏拼起来还好,有马有电镀,眼部贴纸也美。做出来改了可动算有点看头~
附录旧版的帝龙装刘备,玩具制作品质,欢迎围观~

艾比安比預期中好 有少少毒到tim:D
nicd SD
i like clear version 艾比安
這艾比安不知香港什麼時候才到呢? 上色後面相的確比較好看點。期待中~~
回復 1# ameng999

樓主所展示既地台香港唔多見有得賣... 配SD又幾夾喎。:shiny:
艾比安 好像不錯~~   :71::71:
佢係咪送埋全身透明甲架:45:?
回復 1# ameng999

滿有個人風格的作品
大讚~!!
我啱啱都入,骨架有合唔埋,關節強行組裝,
但見有就黎要裂開情況。透明件油淋淋。不過d尖位做得唔錯,
砌果時拮死人。不過砌左一半,真係頂唔順超緊椿位,
加上本人懶得處理,最後放棄。。。:die:
回復 9# mf_c2000

我都砌緊, D 件真係好油, 我用藍威寶浸o左一日再用牙刷同熱水清潔, 之後爽晒. 呢日上埋灰~  :)

回復  mf_c2000

我都砌緊, D 件真係好油, 我用藍威寶浸o左一日再用牙刷同熱水清潔, 之後爽晒. 呢日上埋 ...
goahead 發表於 18-11-2012 02:39 PM

唉~呢D 都係比有心機既師兄砌,
懶人最好唔好掂.......
見師兄呢隻艾比安砌得咁士正, 應該花唔少時間去執.
部份位置係砌唔入啊....
回復 11# mf_c2000

D 件真係麻麻, 當練習 la. ~  :71:

D 件真係麻麻, 當練習 la. ~
goahead 發表於 18-11-2012 03:09 PM

都唔明點解D 水口位會0係D尖位果度,
一CUT 就崩晒.....
我覺得佢出得好既地方就係透明紅加實色黑.
咁樣既配色好正
回復 13# mf_c2000

四十蚊人仔, 有兩套甲, 又有地台, 其實都幾抵. D 尖位真係拮死人, 我洗件時都整損手~ :34:

四十蚊人仔, 有兩套甲, 又有地台, 其實都幾抵. D 尖位真係拮死人, 我洗件時都整損手~ : ...
goahead 發表於 18-11-2012 03:18 PM

咁又係......
仲要用膠水砌, 有D 位成日甩!!!!