Toysdaily 玩具日報

樓主: WalkerMachine

[新品消息] Bandai港魂展發報:12吋新系列-- "12PM"

講真,無論佢出得好唔好
對我地玩家都係一件好事
回復  chshting

H記在香港平均售價約1500港幣; 在日本平均售價約28000日幣...你覺得日本人能接受H記的售 ...
Vendetta 發表於 12-8-2012 02:02 PM

你睇清楚先,日本d網都有得睇,訂價平d架……
26250Yen, 行貨計7算都死得($1900). :69:
頭像被屏蔽
嗰頭先響另一個帖講完淡出12''. 點知哩頭又中.:30:
頭像被屏蔽
回復  Toro

你以為Bandai是Apple還是Samsung出貨手機一次單有100K的量?...我估Bandai出12" figure line ...
Vendetta 發表於 12-8-2012 12:03 PM

回埋D數字畀你自己睇,One Piece雖然係紅,但唔少用家都係買精品,買dvd,唔一定買玩具.
Rider,Gundam,戰隊都比One Piece好賣囉唔該...
佢連Rider一半都冇囉唔該...咁你想一想,我已經話過你知,medicom出12吋rider都頂5,6千隻盡頭,你又估下12吋One-Piece可以賣幾多隻啦.
仲有你知唔知點解medicom出孤忍先都唔出One Piece?
因為全歐美都係Naruto比One Piece成績好,可以做多幾個market呀.
其實麵包超人都唔賣得差過One Piece好多,不如都做12吋啦!一定火紅!

不過咁,佢個12吋系列又的確唔限死係著衫公仔,唔玩換衫,單係搞大比例公仔
2,3款主角應該都有捧場客,但一定唔會係主流,唔會比POP好賣.
情況就如多年來,北斗,龍珠,Naruto,00 Gundam剎拿,魯魯修等等大比例貴價12吋都難成氣候一樣.
因為係"生產商"只識做12吋而爭取開發,而係市場好需要一隻12吋,眾望所歸地開發.
再換個角度,你睇下Ultraman,BANDAI唔係做到好多生意,咁點解12吋長出長有?
因為特撮片先天性就岩做12吋,而且呢D老片,就中晒3-40歲高消費用家口味.
你成日不斷話係皇牌o既One Piece,你要睇番佢年齡層,口味,平均消費幾多錢,先可以斷言佢岩唔岩做12吋.
回埋D數字畀你自己睇,One Piece雖然係紅,但唔少用家都係買精品,買dvd,唔一定買玩具.
Rider,Gundam ...
Toro 發表於 13-8-2012 03:15 AM

有數字有真相:36:
頭像被屏蔽