Toysdaily 玩具日報

[SD系] 武者頑駄無~

咦?好方法!

多謝指教。
原罪 發表於 8-8-2012 17:09

搵針銼都得!用圓那把轉兩三下就得!
手已經可以握武器,多謝各位提點。

模型狂四郎…真係要睇當年a-culd出既sd高達書先知道後面既劇情…

人馬精太點樣出黎!

講返件模型,偷膠位唔算嚴重。分件唔錯!
呀... 吹咗咁多題外話... 講翻件模型先...

其實呢... SD Gundam BB戰士... 雖則標榜簡單易砌... 但 ...
小櫻 發表於 9-8-2012 10:15 AM

好搞笑地, 小弟聽過有人連"BB彈"個BB都讀成BABY個BB XD
以前bb戰士,初期號數既戰士,係真係射bb彈…
好後期都一定有彈弓呢樣野,唔射bb彈,都射膠飛彈或其他野。

當年既武者,係識彈頭盔。
同埋把槍既彈弓,係其中最重火力既一部sd,會痛。
另一部係當年小弟稱為「大火雞」既G戰機。

唔知點解,呢幾部條彈弓特別痛!:66:
回復 1# 原罪

:handshake:
原罪兄出模型帖
一定要支持一下吧
期待大大慢慢跳入火坑~~:p
武者頑駄無-->來自模型狂四郎武者GUNDAM,實由GUNDAM MK-II改成
武者農丸頑駄無-->農丸頑馱無出世後的武者造型,最初只是《超戰士鋼彈野郎》中,由主角天地大河以武者頑馱無改造而成的「天地大河Special武者頑馱無」,後來以逆輸入方式,由該作品中取用,才成為正式的設計,同時被設定為武者頑馱無的孿生弟弟。農丸即NORMAL,指RX-78
武者頑駄無摩亞屈-->來自《模型狂四郎》武者GUNDAM Mark II,實由ZGUNDAM改成"武者GUNDAM"的MK-II(可理解為武者GUNDAM2號機),不是GUNDAM MK-II的武者化.所以bb化後為保留此特點,所以摩亞屈也保留了"Z面"

"駄"字我之前也在無國界那邊討論過,我自己也讀"太":34:
我也不會叫BB戰士做BABY戰士:what:

http://zh.wikipedia.org/wiki/SD% ... A%E7%9C%BE%E7%AF%87
回復  原罪

原罪兄出模型帖
一定要支持一下吧
期待大大慢慢跳入火坑~~
白狼 發表於 12-8-2012 12:43 PM

:help:入左啦…
入左啦…
唔使推啦…
  呢15本

全國大賽后 搵秘卷 攞 金,木,土 改造秘級之後電腦傻左將
狂四郎數據變複制人

狂四郎打電腦狂四郎...完:43:
台灣的海賊版
足本的 - 但超多亂頁
無 (愛) 係唔會睇哂
因為唔知點 d故事跳來跳去
但翻譯就超有個性 王士傑 唔係 狂四郎
當年我亦係某租書店見過
之后買左佢
之前搬屋以為無左 重見后如獲至寶 :51:
頭像被屏蔽
台灣的海賊版
足本的 - 但超多亂頁
無 (愛) 係唔會睇哂
因為唔知點 d故事跳來跳去
但翻譯就超有個性 王 ...
-00- 發表於 15-8-2012 02:13 PM

:Q:50::shiny::63:

好正!好正!原來真係有台版出齊…
跳都要睇啦!
香港版直情飛走左大部份,個比賽都無左一大忽!

但相信今時今日,入手難度…應該同搵古董合金差唔多…
仲要唔好有蟲或者風化變脆…:70:

回復 27# 原罪

仲有呢套呀  原名 新模型狂四郎

不過我買唔到:63:
回復  原罪

仲有呢套呀  原名 新模型狂四郎

不過我買唔到
-00- 發表於 15-8-2012 04:02 PM

:80:死…死左圖…
原來00大大之前已經貼過,你珍藏既呢套模型狂四郎!:$
我剛看過原本模型狂四郎係15本,但後來日本修訂板只有10本,其實自舊板第7集起後半都係番外編,修訂板係cut 哂番外編:30:

京田四郎 ( きょうだしろう ) 最強的模型愛好少年。最愛鋼普拉(特別是高達),特別的改造想法讓第一流的造形師也讚嘆不已的才能。擁有能忍受所有特別訓練的模型魂,被認為是塑料模型歷史上傑作的完美高達和武者高達的制造者。