Toysdaily 玩具日報

查看: 5880|回復: 20

[劇場創作] (虎咁威劇場) 光頭佬的脆弱心靈

這幾天天氣悶熱, 精神也不太好,很多幻想構思中的劇場也沒有實現,
藉著周末的一個小晚上, 影一影一個不太花精神的小品劇場,
雖然故事沒有什麽特別深意, 但是"小品可以怡情",
當作玩後甜品也可解一解暑熱,
順道也可介紹一下新買的玩具.

因為時間和精神關係,
只能用最簡單的玩具完成故事,
本來不想大家睇到悶的光頭佬曝光太多,
但是因為便利關係, (光頭佬玩具經常放在當眼易取位置, 方便隨時把玩)
再借佢黎客串劇場, 順道帶大家認識新玩具,
(好像新人開演唱會, 總要請一些舊人明星作嘉賓, 以增加號召力一樣)
不過完成劇場後才發現,
光頭佬始終太喧賓奪主, 所有玩具在他面前,
大家的目光都集中在他身上,
其他玩具都顯得有點失色了,
唯有在劇場後, 再加多些新玩具的介紹補充.

玩具後記:

玩具是虎威戰士的8吋公仔,
買後的第一印象是很大,
可以和光頭佬(9吋)等身高的公仔一起來創作劇場,

第二印象是玩具膠感很強,
玩具本身很多地方沒有再進行上色, 沿用啤膠的原色,
且沒有作任何消光, 所以滿身油光,
雖然視覺上有點倒胃,
但是作為經常粗玩的玩具, 最適合不過,
至少不用擔心因為經常把玩而脫色,
可以像光頭佬玩具一樣, 遇上塵埃或污跡,
放落水中清洗白白便乾手淨腳.

第三印象是LION-O一把飄逸的紅髮,
雖然因為油光而顯得失真, 但是因為大隻,
某些層次還尚算清晰,
開頭的劇場亦是以LION-O的一把"秀髮"作故事主題,
忽發其想,
不少朋友都是看港漫長大的,
可是港漫出的玩具尤其是figure很多都慘不忍睹,
有些港漫迷會將美日玩的figure自行改造成自己喜歡的港漫角色,
之前看過有位大大將玩具改造成"火雲邪神"和"東方無敵",
雖然自己覺得不算太像, 但是很欣賞那位大大對港漫角色和玩具的熱誠.
心想很多港漫角色都是長髮飄逸的, (就算無風頭髮都會吹起)
如果將這隻lion-o重色上色畫面, 化作舊著"火雲邪神"或者如來神掌的"龍九州"可能還有幾分相似,
不知會不會有港漫迷買番隻來試試, haha~~

把玩後, 第一感覺是玩具的可動十分令人滿意,
尤其是腿部份, 應有的關節已經齊了,
以上幾張跪姿和蹺腳圖片已經可以清楚顯示下盤可動度,
而且身形比例良好, 做出各種姿勢也很自然,
唯一奇怪的是手肘只有一重關節, 某程度上限制了持劍的動作選擇.

玩具有一個bug的就是關節和本體的上色不乎, 明明腳部的藍色也只是啤膠色,
為何不用相同的顏色作關節, 令到外觀稍欠了點分數,
不過這個問題很多山口式的轉輪玩具也可見, 單純把玩問題不算大,
我較重視的還是關節的強度.

特別一提玩具的包裝, 金色的手套一早已套在左手上, 所以除下手套時,
金色的顏料會黏在手上, 留意金手套盡量不要長期套在手上, 粗玩者如我可無視.

玩具另一缺點是長劍用上軟到不行的軟膠做, 因為長度關係, 經常維持條條fing狀態.
雖然因為是安全關係, 但是lion-o長髮的尖端比長劍還利和硬, 更具"殺傷力".
(難道頭髮才是lion-o的真正武器?)

不過視覺上, 軟膠長劍的銀色上得不俗,
和山口式帝皇萬能俠的三把硬劍比較一下,
外表上不太看出那把是硬是軟.

劇場和玩具也介紹完了,
最後以一張"並肩"圖(還是"斷背"圖?)作結.

(p.s. 更正: 事後發現這個玩具屬美玩, 如有誤會, 請版主代為轉移, 謝謝)
睇完個劇, 令我諗起少林足球其中一幕-----"點解我老豆唔係李+x...點解我咁靚仔要甩頭髮...":x
睇左小小..已經笑左..咁你都諗到:34:
山口超獸幾好玩..雖然無特效..武器亦唔多..但..唔得閒講住....再談:35:
山口超獸幾好玩..雖然無特效..武器亦唔多..但..唔得閒講住....再談
老文 發表於 4-8-2012 02:33 PM

初出時海洋堂官網有得download紙製背翼的模版, 老文兄可以試試download下來玩玩~~

虎威戰士有一件重要配件之前忘了影埋, 就是金色的左手套, 現在有時間再稍影一下,
再用這個金手套作一小劇場:

更正: 錯字, 應為"秘撈".

初出時海洋堂官網有得download紙製背翼的模版, 老文兄可以試試download下來玩玩~~
cliffordchan107 發表於 4-8-2012 07:25 PM

:@有d咁既事?
我無打印機呀…

另外,呢隻虎威小弟都考慮左好耐…
因為係經典新造…

但…
只入一隻,有點孤零零…
又唔知入8吋好?還是6吋好…

同埋…其實我最想要既其實係把劍!
:p
仲有隻手套…
點知見到隻手套,好似有兩個款…但香港好似得隻細既咁?:?

仲有,始終都覺得貴錢差少少,我想佢平少少先入。
唔知有無機會見到佢地特價呢?
:DD兩個故事小弟都好喜歡~

簡單又輕鬆~
有d咁既事?
我無打印機呀…

因為係經典新造…

但… ...
原罪 發表於 4-8-2012 07:40 PM

啱啱上過去海洋堂官網, 發覺無得再download了, 失望~~

虎威戰士lion-o隻6吋版好像是限定版來的, 價錢比8吋貴很多,
但是整體也比我那隻8吋好得多,
關節數量完全一樣, 有些陰影上色,
劍又是硬劍電鍍,
又有劍座之類的配件,
只是比8吋難找,

這隻8吋官方初出賣16x左右, 以這個size來說也算ok,
後期價錢回落了就更抵一些.

我那把長軟劍沒大用處, 原罪兄有興趣可遲些約時間拿去~~

另外我昨天買了千陽號船食玩, 剛巧見到原罪兄你也有出過這架船的製作post,
有時間砌的話, 真要請教你關於木面的上色技巧呢~~ (你上個隻木色好靚~~)
有d咁既事?
我無打印機呀…

因為係經典新造…

但… ...
原罪 發表於 4-8-2012 07:40 PM

我都有入呢隻 lion O, 一魚半,超抵,回憶無價!
啱啱上過去海洋堂官網, 發覺無得再download了, 失望~~

虎威戰士lion-o隻6吋版好像是限定版 ...
cliffordchan107 發表於 4-8-2012 08:01 PM

:DD多謝你既心意…
不過你誤會啦,我想要既係1:1那把啊:p

玩具…
通常大公司都有機會減下價…
所以等下,
呢隻有又得,無又得:38:

至於食玩上色,好呀,你問下小弟啦。
隻食玩分件好好,我都只係畫線同上左個底既木色。

我係用琺瑯油黑色(平時人地滲線那隻黑色)做底色…
你亂油得架啦…最緊要係滲到線位全部有黑色…
之後呢…
我就用左兩隻啡色黎干掃…

你自己去揀得架啦,你記得唔好用琺瑯油就無問題。(因為底色用左)
一較深,一較淺。總之你選隻你覺得似木既顏色就得…

但記得一深一淺。
之後,先上深色,但用干掃既方法上,記得整干d支筆,效果就理想。
簿簿咁上一層,你就會得到透到黑色滲線,但又有你想要既木紋感覺…
干左之後,就可以再上淺色,
一樣係要筆夠干。
呢次你就補下可能透到底層膠色既地方,或者求其掃下得架啦…
因為再油既目的,係要加個層次感…(你可以睇睇小弟「高達站於大地上既post」,後面有整左一隻MG…就係用類似既方法上三屬色…但當時小弟第一次用呢個方法,筆唔夠干,不過你可以參考下)

所以佢有少少上到,透到之前既木色,效果就會理想。
建議你可以搵模型框試…
或者…
你搵隻唔要既玩具幫佢轉下色試。

補充一句,食玩既膠質,雕功幾好。

你有唔明再問小弟啦。或者你add我FB問啦(我上次有PM過你^^)

仲有,小弟只係初學者,如果有高手有更好更方便手法,歡迎指教。
多謝你既心意…
不過你誤會啦,我想要既係1:1那把啊

玩具…
通常大公司都有機會減下價 ...
原罪 發表於 4-8-2012 08:22 PM

好, 原罪兄你以上呢段野我會記錄在案, 遲d開始砌千陽號船時將你段教學同埋個post print出黎逐個step學先, 真係好多謝你咁耐心教我這些上色技巧~~
(p.s: 嘩, 玩具review, 上色分享, 劇場差唔多個個都俾原罪兄你玩晒, 下次會唔會做埋玩具動畫, hehe~~)
好, 原罪兄你以上呢段野我會記錄在案, 遲d開始砌千陽號船時將你段教學同埋個post print出黎逐個s ...
cliffordchan107 發表於 4-8-2012 08:40 PM

:35:好啦好啦~
大家唔好再互笠高帽啦~

我圖都未識改呀:DD
動畫?呵呵呵~~~~
好啦好啦~
大家唔好再互笠高帽啦~

我圖都未識改呀
動畫?呵呵呵~~~~
原罪 發表於 4-8-2012 08:55 PM

"高帽唔怕戴, 綠帽就要除得快"
另外順道借少少位影一影近排入的玩具:

"高帽唔怕戴, 綠帽就要除得快"
另外順道借少少位影一影近排入的玩具:

...
cliffordchan107 發表於 5-8-2012 12:51 AM

:Q第一次~~
見到「百式」個樣係咁奸!
期待下集!

p.s.
如果你關於塗裝要買咩野有疑問,記得pm小弟:65:唔好怕羞~