Toysdaily 玩具日報

查看: 18609|回復: 14

[個人收藏] 暑假第一貼:SHF超古代戰士古迦四型態(多圖)

因為之前去左旅行,所以依家先第1貼,之後會陸續有黎~
依幾隻shf係3年幾前一出就買,身材略嫌偏瘦,頭上對角太大,加上股關節唔係球型關節,如果出renewal就好喇:handshake:
Mighty Form
由五代繼承超古代戰士的腰帶所變身而成,協助人類對抗未確認生命體。 一般變身時會以此紅色型態出現,古碑文記載為「炎之戰士」,警方編列為「未確認生命體第4號」,之後並確認與第2號為同一人(五代雄介)。於第2集中首次出現,無武器。

雙臂嘅紅色太淺色

Dragon Form
為了對付跳躍力強的蝗蟲種怪人(第6號),而引發出來的藍色特殊型態。此型態以行動力、跳躍力見長,不過攻擊力卻是異常的弱。古碑文記載為「水之戰士」,於第5集中首次出現,武器為「青龍棍」﹙Dragon Rod﹚。

最中意佢身上嘅藍色:)

Pegasus Form
視覺、聽覺等五感均比常人強過數千倍的「超感覺」綠色特殊型態。故可靠其敏銳的判斷力及觀察力,察知敵人之所在。缺點是能量消耗快,僅能維持50秒,且解除變身後兩小時之內無法再變身。古碑文記載為「風之戰士」,於第7集首次出現,並將擅長空中毒刺攻擊的第14號擊斃,武器為「飛馬十字弓」﹙Pegasus Bowgun﹚。

頸太長,同埋唔知點解對複眼好矇

Titan Form
全身肌肉及盔甲均強化的紫色威力型態,更能承受敵人的攻擊。古碑文記載為「地之戰士」,於第10集中首次出現,以近身攻擊方式將第21號直接刺死。武器為「泰坦劍﹙Titan Sword﹚」。

哪裹來的肌肉.....

唔好意思唔記得合照:74:
暑假太得閒,之後會盡量出多d post,今次係咁先~
謝謝分享!!very good
好相! Kuuga係我最愛既拉打...:35: 而家仲爭泰坦未入, 但係好難搵到貨 :42:
回復 3# jono_grace

Titan我記得當時入都好平~~依家就真係有d難度...
SHF 絶響四子~~~~~Kuuga 係我平成而愛拉打~~~~~:handshake:
佢果3種形態貨又少,價$又炒到飛起!!我剩係得紅色咋:42:
我都好想要呀:79:
我都好想要呀
frankfung 發表於 4-8-2012 02:10 AM

me too 想要, 唯有望再販:63:
永遠懷念...................
四大怨物................................:67:
十卜
好詳盡嘅介紹
好毒嘅相:30:
kuuga fans~~ support!!
:73:4隻昇華形態齊曬其實就好滿足了,實在買唔起個3個超到飛起嘅形態:31:
後追四子齊章路過~~~~~:78:
支持kuuga分享:$~~~~~~
依家想用正常價買齊真係好難,除咗mighty之外其他再版亦都無可能再販:(